Nu får nogle kommuner fire gange så meget som andre i tilskud pr. dagpengemodtager

Del artiklen:

En lang række land- og yderkommuner får i 2020 endnu større fordel af en indbygget skævhed i det særlige beskæftigelsestilskud. Se tallene for alle kommuner her.

Af Arne Ullum, [email protected]

Især de jysk-fynske land- og yderkommuner har god grund til at glæde sig, når staten deler godt 10 milliarder kroner ud i det særlige beskæftigelsestilskud i 2020.

De nyeste data viser, at en række land og yderkommuner får mere end dobbelt så meget som især de store universitetsbyer og en række hovedstadskommuner.

Mens Morsø eksempelvis får godt 233.000 kroner pr ledig dagpengeberettiget i 2020, så får Aarhus kun godt 71.000 kroner.

Forklaringen skal findes i udregningen af beskæftigelsestilskuddet, som er meget afhængig af, hvordan antallet af ledige har udviklet sig i en kommune sammenlignet med de andre kommuner i landsdelen.

Derfor vinder yder- og landkommunerne

Og her har især de jyske land- og yderkommuner to markante fordele.

– Da tilskuddet blev indført i 2010, var især land- og yderkommunerne på Fyn og i Jylland allerede hårdt ramt af finanskrisen, mens ledigheden var steget relativt mindre i de store universitetsbyer og i hovedstadsområdet, som blev senere ramt af krisen. Dermed har det været lettere for land- og yderkommunerne at demonstrere en stor fremgang i beskæftigelsen.

Læs hele artiklen på NB-Økonomi