Ti kommuner får frit lejde til skatteforhøjelser af minister

Del artiklen:
- Foto: Kristian Djurhuus / Ritzau Scanpix

Social- og indenrigsministeren giver frit lejde til, at 10 kommuner kan hæve skat uden individuel sanktion. Nu kommer de under pres fra kommuner, som kan miste knap 300 millioner kroner.

Af Arne Ullum, [email protected]

Social- og indenrigsministeren har fordelt en ramme til skatteforhøjelser for 200 mio. kr. til 10 kommuner, som har fået frit lejde til at hæve skatten uden individuel sanktion.

Dertil kommer et mindre antal kommuner, som kan hæve skatten uden individuel sanktion, fordi de har såkaldt frit lejde på grund af tidligere skattenedsættelser. Konkret har Rudersdal Kommune meddelt KL, at man ønsker at hæve skatten med 103,8 millioner kroner.

Hvis alle kommunerne med frit lejde fra enten ministeren eller tidligere skattenedsættelser gør brug af deres ret, så vil det formentlig udløse en regning på op imod 300 millioner kroner til landets øvrige kommuner svarende til cirka tre millioner kroner for en gennemsnitskommune.

Foreløbige skattelettelser for under 10 millioner kroner

Årsagen er, at kommunerne i økonomiaftalen med regeringen har forpligtet sig til at sikre, at de samlede kommunale skatter ikke stiger. Og foreløbig er der kun meldt samlede skattelettelser ind for under 10 millioner kroner.

Dermed kan det samlede regnestykke ende med, at kommunerne bryder aftalen med regeringen, og det vil udløse en kollektiv sanktion til alle kommunerne af samme størrelse som de samlede netto skattestigninger.

“Ti kommuner har søgt om lov til at hæve skatten for samlet cirka 501 millioner kroner. Alle ti har i dag fået tilladelse til at sætte skatten op. Ansøgningerne kan ikke imødekommes fuldt ud, fordi de overskrider den afsatte ramme på 200 millioner kroner. Det er det beløb, som landets kommuner må hæve skatten for, hvis andre sætter den tilsvarende ned,” skriver Økonomi- og Indenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Hvis nogen af de ti kommuner vælger at hæve skatten ud over deres frit lejde, så vil den del af skatteforhøjelsen udløse en individuel sanktion.

Erfaringsmæssigt er det langt fra sikkert, at alle kommuner med frit lejde hæver skatten.
I praksis sker der nu det, at kommunerne, som ønsker at sætte skatten op, og som har frit lejde, kan se frem til et betydeligt pres fra landets øvrige borgmestre for at droppe deres planlagt skatteforhøjelser, når borgmestrene mødes 24. oktober for at drøfte udgiftsrammerne og skatteforhøjelser.