Flere skal deltage i kulturlivet

Del artiklen:

Kulturpolitik handler om at alle deltager og gør en forskel, derfor skal fokus flyttes, så flest muligt får lyst til at bruge kulturen. Ordene kommer fra kulturminister Joy Mogensen (A), som Politiken har interviewet til lørdagens K-tillæg.

Af Lene Vind, [email protected]

Kulturdebatten i Danmark skal handle mindre om de store museer og teatre og mere om musikskoler, biblioteker, lokale museer og alle de andre steder, som er danskernes første indgange til et liv med kunst, litteratur og musik, siger kulturminister Joy Mogensen til Politiken.

Hun er den første socialdemokratiske kulturminister i 25 år, og hun har tænkt sig at sætte et klart aftryk i det ministerium, partiet selv indstiftede i 1961.

Hovedopgaven er at nå ud til den store gruppe af især danskere med lave indkomster, der aldrig bruger kulturens institutioner, mener Joy Mogensen, der for første gang siden sin indsættelse sætter ord på regeringens prioriteringer på kulturområdet.

“Vi bruger i dag meget tid på at tale om Det Kongelige Teater og for lidt tid på at diskutere musikskoler. For meget tid på de store institutioner og for lidt på de institutioner, som faktisk er trinbrættet ind i kulturlivet. De trin skal styrkes, synes jeg, for ellers bliver tærsklen ved med at være meget høj for alt for mange”, siger Joy Mogensen, der i dag deltager ved sin første S-kongres i Aalborg som kulturminister.

“Jeg vil gerne sætte det som et nationalt mål, at alle børn får muligheden for at spille et instrument. I dag har de kommuner, der har flest, 12 til 15 procent af en ungdomsårgang igennem. Det er ikke mange, og mange steder er der halvandet til to års ventetid”, siger Joy Mogensen, som dog ikke angiver, hvordan politikken konkret skal gennemføres eller finansieres.

Interviewet runder også omprioriteringsbidraget, og Joy Mogensen erkender, at Socialdemokratiet, som en del af partiets retning, er gået til valg på at afskaffe besparelserne; det kræver dog et politisk flertal at gå i den retning. I øjeblikket holder ministeren ønskemøder med partierne, men i oktober går hun på barsel, og det forlyder, at selve forhandlingerne ikke starter før i det nye år, fordi ministeren vil starte medieforhandlingerne forfra.

To vidt forskellige verdener

På spørgsmålet om, hvad der får kulturministeren til at tro, at hun kan ændre på kulturens bundplacering mht. politisk prioritering, pointerer hun, at der nok er en grund til, at statsministeren har valgt hende til posten.

“Det er som om der er to vidt forskellige verdener. I landspolitik fremstår kulturen som værende i en identitetskrise, men i lokalpolitik er det noget helt andet, for her kæmper man helt vildt for sit lokale museum, og det er højt på dagsordenen.”

Det er en udfordring, som ministeren gerne vil tage på sig, for at få de to verdener til at hænge bedre sammen. En anden udfordring er at finde ud af, hvad der får folk til at føle sig udenfor. I interviewet fortæller Joy Mogensen selv, at hun ikke følte sig godt tilpas i pausen, da hun første gang skulle i Det Kgl. Teater, derfor er det for hende også vigtigt at kigge på de tærskler, som får folk til at føle sig udenfor.

Socialdemokratiet har både i forhold til kulturen og i samfundsdiskussionen som sådan “været igennem en selvrangelse”, siger Joy Mogensen til Politiken. Grundstenen til den danske samfundsmodel er i følge ministeren, at man deltager, og socialdemokratisk kulturpolitik handler om at alle kan og vil gøre en forskel, og en tro på, at alle har lyst til at række ud efter månen.