Ministerium sender først budgettal i næste uge – det giver hastværk i kommunerne

Del artiklen:
Finansudvalget.

Kommunerne får tidligst tal for tilskud og udligning i midten af næste uge – og tal for særlig pulje kommer endnu senere. Det giver hastværk i kommuner og byråd.

Af Alexander Stangeby, [email protected]

Af Alexander Stangeby og Arne Ullum

Kommunerne får først besked om deres tilskud og udligning i 2020 i midten af næste uge. Social- og indenrigsministeriet oplyser til NB-Økonomi,  at man først sender den såkadlte tilskudsudmelding ud, når Finansudvalget har godkendt et aktstykke om regeringens økonomiaftale med kommunerne og regionerne. Det sker ifølge mødeplanen først på et møde tirsdag den 24. september kl. 09.00.

“Det er som at regne på halvdelen af mønten,” siger Rasmus Søren Bjerregaard fra Holbæk.

Også i Assens giver den sene udmelding store problemer.

“Det lægger en stor opgave på vores gode medarbejdere. Kort fortalt er der jo lys på gangene til langt ud på aftenen, når det bliver komprimeret på den måde i efteråret,” siger borgmester Søren Steen Andersen (V).

Holbæk og Assens er blandt de kommuner, som er afhængige af både det særlige finansieringstilskud og to særlige tilskudspuljer til økonomisk vanskeligt stillede kommuner. Selvom KL mandag udsendte foreløbige tal til kommunerne, så er netop pengene fra de puljer omgærdet med særlig usikkerhed.

Årsagen er, at en milliard af det særlige finansieringstilskud deles mellem kommuner, som har et gennemsnitligt beskatningsgrundlag under et bestemt niveau (179.200 kroner i år), mens en anden milliard deles mellem de kommuner, som har et strukturelt underskud over landsgennemsnittet.

For nogle kommuner kan det flytte store beløb, om kommunen lige præcis kvalificerer sig til at være med i ordningen eller ej. De fattige kommuner, der er sikre på at være i ordningen, er også ramt af usikkerhed, fordi det har betydning om der er flere eller færre kommuner, som skal fordele pengene.

Mens puljen for særligt vanskeligt stillede kommuner (paragraf 17) fordeles efter objektive kriterier og derfor kendes i midten af næste uge, så fordeles de såkaldte paragraf 216 og 19 puljer til vanskeligt stillede kommuner efter ansøgning, og den proces er ifølge udmelding til kommunerne først afgjort den syvende oktober oktober.

Ifølge KL’s cheføkonom, Morten Mandøe, har KL prioriteret at give så mange oplysninger til kommunerne så tidligt som muligt, da kommunerne er ude i en utrolig sammenpresset proces, i forhold til tidligere. KL har derfor prioriteret så højt som muligt at få så mange oplysninger ud til kommunerne, så hurtigt som muligt. Man håber derfor at de officielle tal kommer ud, så snart at aktstykket er vedtaget.

KL’s cheføkonom vil ikke direkte kommentere den sene udmelding fra regeringen, men siger:

“Der er en grund til at man har den proces man har under normale omstændigheder. Det er jo netop for, at man kan nå at lave en åben og inddragende proces, og at der er tid til at få budgettet mengeleret ordentligt på plads,” siger han.

 

Rettelse: I den første version af artiklen var der byttet rundt på paragraf 16 og 19 samt 17 puljen. Vi beklager fejlen.