Tilskud til kunstoplevelser for børn

Del artiklen:
På Ellebjerg Skole udvikler børnene flag til egne fantasilande – bl.a. til et Larsland, hvor veganere og kødelskere lever side om side. Fotograf: Stine Linnemann

Huskunstnerordningen har ansøgningsfrist den 1. oktober og ordningen åbner op for at børn og unge i børnehaver, skoler eller ungdomsinstitutioner kan udforske kunst i selskab med professionelle kunstnere.

Af Lene Vind, [email protected]dk

Lene Vind, [email protected]

På Ellebjerg Skole i København har 6. klasserne fået en huskunstner på besøg. Hun hedder Stine Linnemann og vil lære eleverne at designe deres egne flag og forholde sig til, hvad det vil sige at være dansk i en globaliseret verden.

Tidsplaner og tekstiler
Frem til februar skal eleverne i 6. klasse på Ellebjerg Skole hver uge lære at udvikle designkoncepter, overholde tidsplaner og at udtrykke sig gennem tekstile teknikker i selskab med tekstildesigner Stine Linnemann. I anledning af (sagnet om) Dannebros 800 års fødselsdag vil hun sammen med eleverne arbejde med flag – både som fænomen og kulturbærende symbol. Eleverne skal designe og fremstille egne flag og som afslutning holde fernisering i skolens aula med egne oplæg.

Stamtræ’s remix-flag
For Stine Linnemann er ”kreativitet noget man gør med og for hinanden”. Eleverne skal eksempelvis arbejde med ”stamtræ’s remix-flag” – en øvelse, hvor de skal kortlægge egne stamtræ og tage stilling til, hvilke flag de identificerer sig med. De skal også lære om de forskellige symbolske meninger, der gemmer sig bag landenes flag og komme med bud på, hvilke symboler de ville anvende, hvis de skulle skabe et flag til Ellebjerg Skole.

“Eleverne er rigtig glade for at være med i huskunstnerordningen, fordi de får besøg fra nogen, der kommer fra en virkelighed uden for skolen. Eleverne er meget nysgerrige på at høre, hvordan det er at arbejde som selvstændig kreativ, og de er rigtig gode til at fordybe sig i de kunstneriske projekter,” fortæller Stine Linnemann, huskunstner på Ellebjerg Skole.

Formålet med huskunstneren 
Formålet med huskunstnerordningen er, at børn og unge kan prøve kræfter med og fordybe sig i en kunstnerisk proces. Huskunstnere kan være inden for alle genrer: Arkitektur, musik, scenekunst, litteratur, billedkunst, eller kunsthåndværk og design.

Statens Kunstfonds har siden 2004 støttet huskunstnerforløb i hele landet, og med huskunstnerordningen kan kommuner, kunstnere og institutioner søge om dækning af op til 75 procent af det samlede kunstnerhonorar. Minimumhonorar er 20.000 kroner.

Læs mere om huskunstnerordningen.