Ny opgørelse: S-regering kan kun annullere meget få skattelettelser

Del artiklen:
Finansminister Nicolai Wammen (S) kan få svært ved a trulle store dele af de borgerlige regeringers skattelettelser tilbage på grund af forligsbindinger og politiske hensyn. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Opgørelse fra Finansministeriet viser, at der er meget snævre grænser for, hvor mange af de borgerlige regeringers skattelettelser, som den nye regering reelt kan rulle tilbage. Se oversigten her.

Af Arne Ullum, [email protected]

Af Arne Ullum, [email protected]

Den nye regerings muligheder for at rulle store dele af de tidligere borgerlige regeringers skattelettelser for ialt 17,7 milliarder kroner er meget svære, viser et svar fra Finansministeriet til folketingsmedlem Martin Lidegaard (R).

Opgørelsen viser, hvor mange af skattelettelserne, som er bundet af forlig. Og et eller flere af partierne i rød blok er med i mange af de aftalte skattelettelser, og dermed er de forligsbundet.

Derudover er der en række lettelser, som formentlig vil give regeringen store politiske problemer. Det gælder ikke mindst på pensionsområdet, hvor den tidligere regering og Dansk Folkeparti gennemførte en række ændringer for at gøre det mere attraktivt for lav- og mellemindkomster at spare op til pension. Det drejer sig om samlede lettelser for 5,4 milliarder kroner.

Endelig er der fastfrysningen af grundskylden, som alle partier i rød blok nok var modstandere af, da den blev vedtaget, men som det formentligt vil skabe megen støj at aflyse set i lyset af at flere af partierne i rød blok skal ud og forsvare den nye boligbeskatning, som de har været med til at vedtage.

Tilbage er der samlede skattelempelser for cirka 2,6 milliarder, som umiddelbart ser nemme ud. Den største er arveafgift, en post på godt en milliard kroner, og bilafgifter på godt en halv milliard kroner.

Men så begynder de politiske problemer allerede at tegne sig.

De Radikale vil godt være med til at droppe afskaffelsen af skat på fri telefon og internet, men så vil de bruge pengene på skatten på arbejde.

Boligjobordningen kan også nedlægges, men det kræver i givet fald, at Socialdemokratiet er klar til at tage balladen med husejerne og de fagforeninger, som organiserer byggearbejderne.

Så er der kun småting som registreringsafgift på fly til fem millioner kroner, højere afgifter på øl og vin til 125 millioner kroner og andre småting.

 

Se oversigten fra Finansministeriet her:

Her kan du se oversigten fra Finansministeriet, som vi for overskuelighedens skyld har tilføjet farver. De røde bokse er skattelettelser, som regeringen er afskåret fra at rulle tilbage, fordi et eller flere af partierne i rød blok er med i forliget. De grønne er de skattelettelser, som de røde partier efter den såkaldte “forligsjura” godt kan rulle tilbage.