Kunst menneskeliggør psykiatrisk center

Del artiklen:
Martha Kramærs udsmykning giver nye oplevelser for patienter, pårørende og personale, der færdes på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center i Bispebjerg. Foto: Torben Petersen

Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center i Bispebjerg kan fremover byde patienterne velkommen på en ny måde, hvor kunst bidrager til at skabe en anderledes varm atmosfære.

Af Jørn Sørensen, [email protected]
og Lene Vind, [email protected]

Lene Vind, [email protected]

Billedkunstner Martha Kramær har forvandlet trappeopgang og venteområder med farveflader, materialer og lys. Nu står rummene klar til indvielsen den 13. september og til at byde de unge patienter og deres forældre velkomne.

Ny atmosfære
Der er nok ingen, der synes, at en børne- og ungepsykiatrisk afdeling er det bedste sted i verden at opholde sig. Men måske den nye kunst, som Martha Kramær har skabt specifikt til centeret i Bispebjerg, kan være med til at give en anden atmosfære.

”Mit ønske er at skabe en mere varm atmosfære, hvor man kan føle sig velkommen i en svær tid. Her tror jeg, at farver og lys på flere planer kan give et sted en mere opløftende energi,” siger Martha Kramær.

Kramærs værk tager udgangspunkt i stedets fysiske rammer og dets historie som sted for udsatte børn og unge. I trappeopgangen, på gangen og i venteområder har hun tilført forskellige billeder, farver og materialer. Ud over billeder på væggene har hun også arbejdet med elementer fra de daglige funktioner f.eks. opslagstavle ved indgang i trapperum, farvede glaslamper og skillevægge.

En del af husets hverdag 
For centerchef Kresten Dørup er den nye kunst klar til at blive en integreret del af centerets daglighed. Kunsten er med til at menneskeliggøre centeret, mener han.

”Der er mange menneskelige relationer på et hospital, og her tror jeg, at kunsten kan bidrage med noget, som løfter sig ud over den faglige og professionelle dialog, der er et sted som her. Så jeg glæder mig til at se, hvordan Marthas værker bliver en del af husets hverdag,” siger Kresten Dørup.

Stor interesse for kunst på hospitaler 
I disse år oplever Kunstfonden, at mange hospitaler og sundhedshuse er interesserede i at få samarbejder om kunstprojekter til deres institutioner. Inden for de sidste par år har Center for Sundhedshus i Holstebro, som NB-Økonomi har skrevet om, Sundhedshuset i Albertslund, Odense Universitets Hospital og Horsens Sygehus med hjælp fra Statens Kunstfond fået kunst ind i de ellers ret kliniske omgivelser.

”Martha Kramærs kunstværk byder velkommen på en ny måde og skaber følelsen af mere varme med sine mange dele, lys og farver. Det er f.eks. den måde, kunst kan gøre en forskel i dagligdagen på de sundhedshuse og hospitaler, som vi oplever, er meget interesserede i at samarbejde med Kunstfonden,” siger formand for Statens Kunstfonds Legatudvalg for Billedkunst Søren Taaning.

Offentlige institutioner kan søge om kunst hos Statens Kunstfond og f.eks. få et samarbejde med kunstnere, som kan skabe stedsspecifikke værker til glæde for besøgende og medarbejdere. Det samlede projekt på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center i trappeopgang, venteområde og behandlingskælder er indkøbt af Statens Kunstfonds Legatudvalg for Billedkunst for samlet 288.000 kroner.

Kilde: Statens Kunstfond.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her