Senterpartiet står til nye borgmesterkæder efter gårsdagens norske kommunalvalg

Del artiklen:
Senterpartiet leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: NTB scanpix/Audun Braastad

De norske socialdemokrater i Arbeiderpartiet bliver kommunalvalgets tabere, men beholder rollen som største parti. Samtidig får regeringspartierne sammenlagt under 40 procent af stemmerne.

Af Alexander Stangeby, [email protected]

Af Alexander Stangeby, [email protected]

Efter at gårsdagens norske lokalvalg er overstået, vil mange borgmesterkæder skifte hænder, viser de foreløbige resultater.

Især Senterpartiet, der fik sit bedste kommunalvalg nogensinde med lige under 15 procent af stemmerne, vil med stor sandsynlighed overtage borgmesterkæder i landkommunerne, hvor det traditionelt også har sin vælgerbase. Senterpartiets fremgang skyldes, at det har været spydspids i kampen mod forskellige centraliseringsreformer, som regeringen står bag, deriblandt kommunalreformen, der træder i kraft den 1. januar, hvor 426 kommuner bliver til 356.

Samtidig er bompengemodstanderne i ”Folkebevegelsen nei til mer bompenger” også blevet en af valgets vindere, på trods af at bevægelsen kun opstiller i få kommuner, samtidigt med at denhar været præget af interne konflikter. I Bergen er den blevet det tredjestørste parti, mens den er blevet største parti i nabokommunen Alver. Samtidig har bevægelsen fået ti procent i Stavanger kommune og i nabobyerne Sola og Sandnes.

Blandt valgets tabere finder man det socialliberale Venstre, der fik under fire procent af stemmerne ved kommunalvalget. En af grundene til Venstres nedtur er regeringsslitage, samtidigt med at partiet har været præget af interne konflikter de sidste par år.