Regeringen lover kommunalpolitikere udspil om udligning inden nytår

Del artiklen:
Statsminister Mette Frederiksen har ifølge flere kilder lovet de socialdemokratiske borgmestre og gruppeformænd, at regeirngen spiller ud med et forslag til en udligningsreform inden nytår. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Statsministeren har lovet de socialdemokratiske gruppeformænd og borgmestre, at regeringen spiller ud med et forslag til ny udligningsreform inden nytår. Social- og indenrigsministeren giver i et svar til Folketinget en klar retning for regeringens ønsker til en udligningsreform.

Af Arne Ullum, [email protected]

Af Arne Ullum, [email protected]

Statsminister Mette Frederiksen har på et møde med Socialdemokratiets borgmestre og kommunale gruppeformænd lovet, at regeringen vil komme med et udspil til en udligningsreform inden nytår og umiddelbart efter nytår indlede forhandlinger med Folketingets partier.

Løftet kom ifølge flere kilder på et møde med borgmestrene og gruppeformændene på Marienborg i slutningen af august. Timingen passer med, at forhandlingerne kan være afslutttet senest i slutningen af spril, så de nye regler kan gælde for den kommunale udligning i 2021.

Social- og Indenrigsminister Astrid Krag (S) ville fredag ikke kommentere, hvor regeringen kommer med et udspil, men giver i et svar til Folketinget en klar retning for regeringens arbejde.

“For mig og regeringen er det helt afgørende at gøre op med den øgede centralisering, der tog fart med kommunalreformen fra 2007, og som har været med til at trække Danmark skævt. Hvis vi skal lykkes med at vende den udvikling, er det helt afgørende, at der er råd til en ordentlig velfærd i alle dele af landet. Og her er et velfungerende udligningssystem en helt grundlæggende del af løsningen,” skriver hun.

Ifølge ministeren ser regeringen det  “som en bunden opgave at lave en udligningsreform, så vi sikrer, at der er råd til en ordentlig velfærd i alle dele af landet.”

Regeringen kan skaffe flere penge til de fattige på tre måder

Mens svaret giver en meget klar indikation af, at regeringen vil hjælpe de økonomisk mest udsatte kommuner, så siger det ikke nogen indikation om, hvem der skal betale de ekstra penge til de fattigste kommuner.

Teoretisk set kan regeringen skaffe pengene fra tre sider: