Minister: Bornholm og Lolland kan få penge fra særlig pulje efter udligningstab

Del artiklen:
Astrid Krag (S) skal senere på måneden mødes med borgmestrene fra Bornholm og Lolland for at diskutere de to kommuners tab efter Gentofte og Frederiksberg har fået del i støtte for kommuner med faldende folketal. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Social- og indenrigsministeren står overfor Folketinget fast på, at Gentofte og Frederiksberg skal have støtte fra puljen for faldende folketal. Men ministeren vil se på de kommuner, som taber penge af den årsag, når hun skal fordele særtilskud.

Af Arne Ullum, [email protected]

Af Arne Ullum, [email protected]

Selvom social- og indenrigsminister Astrid Krag i et svar til Folketinget holder fast i, at to af Danmarks rigeste kommuner, Gentofte og Frederiksberg, skal have et tilskud fra en særlig pulje for faldende folketal, så er der håb for udkantskommuner, som kommer til samlet at aflevere knapt 200 millioner kroner til de to kommuner.

Ministeren lover nemlig, at hun vil se velvilligt på ansøgninger om særlig støtte til “vanskeligt stillede kommuner, som kommer til at opleve større udsving i deres tilskuds- og udligningsbeløb.”

Ministeren skal senere på måneden mødes med sine to partifæller borgmester Winni Grosbøll fra Bornholm og Holger Schou Rasmussen fra Lolland.

13 udkantskommuner taber 270 millioner kroner

De to borgmestre har tidligere krævet, at ministeren skulle underkende de folketal, som viser, at Gentofte og Frederiksberg har haft et fald i folketallet på over 0,5 procent over to år og dermed er berettiget til særlig støtte.

Baggrunden for kravet er, at både Gentofte og Frederiksbergs fald i folketallet angiveligt er forårsaget af, at de to kommuner har foretaget en kraftig oprydning i deres CPR-registre. Faldet i folketallet i de to kommuner rykker rundt på den kommunale udligning. Mens de to hovedstadskommuner får cirka 185 millioner ekstra, så betyder asymmetrien i udligningssystemet,  at tre udkantskommuner taber i alt cirka 270 millioner kroner.

“Det er ikke hensigtsmæssigt, at et udligningskriterium kan give anledning til så store udsving og får så stor betydning for enkelte kommuner, at det medvirker til mistillid mellem kommuner om registreringer, der indgår i datagrundlaget for udligningssystemet,” skriver ministeren.

Når hun alligevel står fast på , at de to velhavende hovedstadskommuner skal have støtten, så er det fordi “tilskudsudmeldingen for 2020 vil imidlertid skulle ske efter de gældende regler.”