Se, hvordan regeringen tryller 1,7 milliarder om til 2,2 milliarder

Del artiklen:
KL næstformand Martin Damm (V), KL formand Jacob Bundsgaard (S), finansminister Nicolai Wammen, social- og indenrigsminister Astrid Krag og Sundhed- og ældreminister Magnus Heunicke til pressemøde efter forhandlinger om kommunernes økonomi for 2020 i Finansministeriet, fredag den 6 september 2019.. (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix)

Regeringen har med et gammelt men simpelt tryllernummer pustet et løft i kommunernes budgetter på 1,7 milliarde rkroner op til 2,2 milliarder. Se hver, hvordan regeringen tryller med tallene.

Af Arne Ullum, [email protected]

Af Arne Ullum, [email protected]

Mange danskere vil tro, at kommunerne har fået 2,2 milliarder kroner til ekstra service. Sådan lød det i de første bulletiner fra regeringens pressemøde, hvor journalisterne først fik aftaleteksten et stykke inde i pressemødet.

“I alt afsætter vi 2,2 mia. kr. næste år til mere velfærd i kommunerne,” hedder det således også på Finansministeriets hjemmeside, og finansministeren bruger også det tal i sin pressemeddelelse.

Men det er ikke virkelighed, men blot udtryk for at den nye socialdemokratiske finansminister har arvet et gammelt tryllenummer fra tidligere finansministre.

Forklaringen er, at den borgerlige regering indførte det såkaldte effektiviserings- og moderniseringsprogram, som betød at kommunerne hvert år skulle aflevere 0,5 milliarder kroner til staten, som den så kunne bruge til “prioritering bredt i den offentlige sektor”.

Konkret blev pengene fjernet ved, at kommunernes serviceloft automatisk blev beskåret med en halv milliard kroner hvert år – også i 2019.

Ud af de 2,2 milliarder kroner, som finansministeren stolt fremlægger på ministeriets side er de 0,5 milliarder altså penge, som man først havde taget fra kommunerne. Populært sagt er hunden blevet fodret med sin egen hale.

Finansminister Nicolai Wammen modsagde dog ikke KL’s formand og næstformand, når de på pressemødet talte om 1,7 milliarder som det reelle løft.