FAKTA: Kommission skal undersøge sag om adskilte asylpar

Del artiklen:

En undersøgelseskommission får til opgave at undersøge forløb om adskillelse af unge asylpar.

Af Ritzau

Regeringen er sammen med SF, Enhedslisten, De Radikale og Alternativet enige om, at forløbet i en sag om adskillelse af unge asylpar skal undersøges af en kommission.

Den ulovlige instruks om at adskille alle asylpar, hvis den ene part var under 18 år, blev udsendt i en pressemeddelelse fra forhenværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) ministerium i februar 2016.

Her kan du læse, hvad en undersøgelseskommission er:

* Justitsministeren nedsætter en kommission til at gennemføre en undersøgelse af et bestemt forhold. Den skal nedsættes, hvis Folketinget vedtager det.

* Det er justitsministeren, som udpeger den eller de personer, som skal være medlemmer af undersøgelseskommissionen, og hvem der skal være formand. Formanden skal være jurist.

* Justitsministeren udpeger også en person, som skal stå for afhøringer i kommissionen. Undersøgelseskommissionen kan foretage afhøringer under vidneansvar, og enhver har pligt til at udlevere materiale til kommissionen.

* Undersøgelseskommissionen har ikke dømmende myndighed, men kan få til opgave at undersøge og redegøre for et faktisk begivenhedsforløb.

* En kommission kan endvidere få til opgave at vurdere, om der er grundlag for, at nogen bliver draget til ansvar.

Kilde: Retsinformation.dk.

/ritzau/