Store skift i social udligning til kommunerne – se tallene for alle kommuner her

Del artiklen:

Nye tal afslører, at kommunerne vil opleve betydelige ændringer i deres tilskud og udligning på grund af store ryk i vurderingen af, hvor socialt belastede kommunerne er. Se tallene for alle kommuner her.

Af Arne Ullum, [email protected]

Af Arne Ullum, [email protected]

Kommunerne har fået det første varsel om, hvorvidt de skal indstille sig på flere eller færre penge i tilskud og udligning, når de endelige tal om kort tid meldes ud fra Social- og Indenrigsministeriet.

Det er tallene for det såkaldte socioøkonomiske indeks, som nu er offentliggjort. Tallet viser, hvordan ministeriets på baggrund af loven om kommunal udligning vurderer den sociale belastning i kommunerne. Des højere socioøkonomisk indeks, des flere sociale problemer antages kommunen at have, og des flere penge får kommunen.

Det socioøkonomiske indeks i udligningen er i en gennemsnitskommune 100, og tilskud og udligning for i alt cirka 118 milliarder kroner fordeles ud fra indekset. Det betyder populært sagt, at en ændring på ét point udløser en ændret vurdering af kommunens udgiftsbehov på cirka 200 kroner pr. borger, hvilket igen for de fleste kommuner udløser omkring 180 kroner mere eller mindre i tilskud pr. borger.

De kommuner, som har ændringer på mere end et par point, vil derfor opleve, at det bliver en væsentlig faktor i den kommende budgetlægning.