Statsministeren har forberedt S-borgmestre på kommuneaftale uden velfærdsløft

Del artiklen:

Statsminister Mette Frederiksen har ifølge flere kilder forberedt de socialdemokratiske borgmestre og gruppeformænd i kommunerne på, at regeringen kun kan finde penge til at dække de stigende udgifter til flere børn og ældre, mens egentlige velfærdsløft må vente. Men KL-formand Jacob Bundsgaard afviser, at kommunerne kan nøjes med penge til det demografiske træk, hvis valgløfterne om bedre velfærd skal indfries.

Af Arne Ullum, [email protected]

Statsminister Mette Frederiksen har ifølge flere kilder forberedt de socialdemokratiske borgmestre og gruppeformænd i kommunerne på, at regeringen kun kan finde penge til at dække de stigende udgifter til flere børn og ældre, mens egentlige velfærdsløft må vente. Men KL-formand Jacob Bundsgaard afviser, at kommunerne kan nøjes med penge til det demografiske træk, hvis valgløfterne om bedre velfærd skal indfries.

Af Arne Ullum, [email protected]

Økonomiforhandlingerne mellem regeringen og henholdsvis kommunerne og regionerne er angiveligt blevet lidt vanskeligere end mange havde forestillet sig. Årsagen er, at regeringen efter store løfter i valgkampen nu er på tilbagetog og alene taler om at give kommunerne penge til at dække det demografiske behov. Dermed skal bedre service til den enkelte borger finansieres af nye effektiviseringer i kommunerne.

Det er først på et forhandlingsmøde i dag, at kommunernes forhandlere og regeringen begynder at drøfte tal, men kilder oplyser til NB-Økonomi, at Mette Frederiksen på et møde på Marienborg med de socialdemokratiske borgmestre og kommunale gruppeformænd tirsdag i sidste uge forberedte sine partifæller på, at selvom regeringen vil prioritere velfærd over alt andet, så kan regeringen formentligt kun finde penge til at dække det demografiske pres, mens de deciderede løft af velfærden først vil komme gradvis.

Årsagen var ifølge Mette Frederiksen, at det såkaldte kasseeftersyn havde afsløret regninger på 3,5 milliarder, og det betød ifølge Mette Frederiksen, at der var færre penge til velfærd.

“Det var jo ingen overraskelse, os ude i kommunerne vidste allerede under valgkampen, at der ikke var råd til de mange løfter,” siger en socialdemokratisk borgmester til NB-Økonomi.

Alle de borgmestre NB-Økonomi har talt med oplyser, at der var solid opbakning fra de socialdemokratiske kommunalpolitikere, der ifølge kilderne ser statsministerens og regeringsens vilje til at prioritere velfærd som afgørende.

En socialdemokratisk borgmester bekræfter, at det efter det ekstraordinære kasseeftersyn var opfattelsen blandt deltagerne i mødet, at der næppe er råd til andet end at dække demografien.

KL-formand kræver flere penge end dækning af det demografiske pres

Men tanken om, at kommunerne kun får penge til at dække det demografiske pres fik mandag kritiske kommentarer fra Mette Frederiksens partifælle Jacob Bundsgaard, der udover at være borgmester i Aarhus også er KL-formand.

Han påpeger overfor Ritzau, at kommunerne har brug for et løft udover demografien uanset at den nye regering ifølge finansminister Nicolai Wammen har overtaget et hul i statskassen til de offentlige udgifter på 3,5 milliarder kroner. Penge, der altså ikke kan bruges på “børn, ældre og syge”, som det i sidse uge blev beskrevet af finansministeren.

“Det ændrer jo ikke på det behov, der er i kommunerne. Vores opgave er at gøre det meget tydeligt, at hvis man skal give et løft til velfærden, som jeg har forstået, regeringen også er optaget af, så kræver det nogle ressourcer. Og det er uafhængigt af den økonomiske situation, vi har. Hvis vi skal give et løft, så skal der penge på bordet, siger Jacob Bundsgaard.

Under valgkampen har KL lyttet til løfter fra regeringen om øget velfærd, og det vil Jacob Bundsgaard lægge vægt på til forhandlingerne.

Han efterlyser blandt andet et løft til det specialiserede socialområde, hvor blandt andet 67.000 voksne med fysisk eller psykisk nedsat funktionsevne eller særlige sociale problemer modtager hjælp.

“Det bliver da et intenst forhandlingsforløb i de kommende dage, men forhåbentlig kan vi lande en aftale, der giver det her løft,” siger Jacob Bundgaard.

Flere kilder oplyser til NB-Økonomi, at regionerne onsdag forventes at forhandle med åben bagkant, hvilket er kodeordet for, at man satser på at nå en aftale. Herefter er der lagt op til, at kommunerne enten onsdag eller torsdag går i det samme intens forhandlingsforløb i et håb om at nå en aftale torsdag eller fredag.