Indenrigsminister: Udligningsreform skal sikre velfærden i hele Danmark

Del artiklen:
Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) satte i går for første gang ord på regeringens overordnede målsætning for en reform af den kommunale udligning.
Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) satte i går for første gang ord på regeringens overordnede målsætning for en reform af den kommunale udligning. - Foto: Jonas Skovbjerg Fogh / Ritzau Scanpix

Nej til store geografiske forskelle og “et stærkt velfærdssamfund alle steder i Danmark” er regeringens overordnede mål for en reform af udligningen. Læs de første udmeldinger om regeringens mål for udligningsreform her.

Af Arne Ullum, [email protected]

En kommende udligningsreform skal i den nye S-regerings optik primært sikre større lighed mellem kommunerne, så alle borgere i Danmark har adgang til “et stærkt velfærdssamfund.”

“Det er klart at ambitionen er, at vi skal have et udligningssystem der fungerer og jo også får kigget på, at Danmark er for lille til meget store forskelle,” lød det fra ministeren på et door step efter forhandlingerne om en økonomiaftale med kommunerne. “Det er klart, at diskussionen om de overordnede balancer og hvilken udligning det er vi skal have for at kunne have et stærkt velfærdssamfud alle steder i Danmark – det er det som ligger i udligningsreformen.”

Det er første gang, at den nye social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) sætter ord på regeringens overordnede målsætning for en reform af den kommunale udligning, som hvert år omfordeler cirka 18 milliarder kroner mellem rige og fattige kommuner.

Det nuværende udligningssystem har en indbygget effekt, som med de aktuelle indkomstforskelle i Danmark betyder, at skatten i kommunen med det laveste skattegrundlag, Langeland, vil være cirka fem procentpoint højere end skatten i kommunen med det højeste skattegrundlag, Rudersdal, hvis serviceniveauet er ensartet.

På et spørgsmål fra NB-Økonomi ønskede ministeren ikke at uddybe, om hendes udtalelser om “store forskelle” skal forstås sådan, at forskellen på de fem procentpoint er for stor.

“Når vi snakker udligningsreformen så handler det om rigtig mange komplicerede mekanismer, som jeg tror at der er meget få mennesker i det her land, der kan redegøre for i dybden.”

Læs hele artiklen på NB-Økonomi