Regeringens udskydelse af forhandlinger giver borgerne mindre indflydelse på kommunale budgetter

Del artiklen:
Borgernes indflydelse på årets kommunebudgetter bliver mindre, da KL og regeringen endnu ikke er begyndt at forhandle kommunernes økonomi. Foto: Henning Bagger/Npf

Når kommunerne begynder forhandlingerne til næste års kommunalbudget, får borgerne mindre indflydelse på, hvordan pengene skal bruges. KL og regeringen er nemlig endnu ikke begyndt forhandlingerne om kommunernes økonomi for næste år.

Af Arne Ullum, [email protected]

Borgerne får næste år mindre indflydelse på kommunebudgetterne end normalt. Det skyldes, at kommunerne har måttet forkorte borgerinddragelsen i forbindelse med budgetforhandlingerne. KL og regeringen er nemlig endnu ikke gået i gang med at forhandle kommunernes økonomiaftale.

Det viser en rundspørge, som NB Økonomi har foretaget.

En af de kommuner, der har forskudt sin tidsplan, er Bornholms Regionskommune, der begynder deres høringsproces 13. september – dagen efter at KL og regeringen forventes at have færdigforhandlet Økonomiaftalen for 2020.

Ifølge Dansk Folkepartis Linda Kofoed Persson, der er medlem af Økonomiudvalget i Kommunalbestyrelsen på Bornholm, er det skidt, at der ikke er ordentlig tid til høringsprocesser.

”Det er vigtigt, at de forskellige instanser har tid til at læse materialet igennem, så de kan sætte sig ind i det. Samtidigt blev der allerede meldt datoer ud i april og maj måned, og f.eks. Ældre- og Handicaprådet havde planlagt møder i forhold til de datoer, og siden er de så blevet ændret,” siger hun.

I Egedal Kommune er høringsprocessen i perioden 19. september til 1. oktober. De Radikales medlem af Økonomiudvalget, Rikke Mortensen, forklarer:

“Den udskudte tidsplan gør, at usikkerheden hænger længere, og hvis processen bliver længere, bliver borgere og ansatte usikre.”

Normalt er deadline for kommunernes budget 15. oktober. I år er deadline for vedtagelse 5. november, da forhandlingerne mellem KL og regeringen er blevet rykket fra maj/juni til august/september pga. forårets valg til Folketinget og de efterfølgende regeringsforhandlinger.