København bruger klart flest penge pr. ydelse til handicappede

Del artiklen:
Københavns Kommune bruger ikke færre penge på handicappede som hævdet, men ligger derimod i top, hvis man ser på udgiften pr. ydelse.
Københavns Kommune bruger ikke færre penge på handicappede som hævdet, men ligger derimod i top, hvis man ser på udgiften pr. ydelse. - Foto: Vibeke Toft / Staff / Ritzau Scanpix

Tal fra de seks største byer dementerer en påstand om, at København bruger færre penge på handicappede end andre. Tværtimod ligger kommunen i top. Se tallene for de seks store byer her.

Af Arne Ullum, [email protected]

Af Arne Ullum, [email protected]

Udgifterne til handicappede i København er kommet i fokus, efter at kommunen har gennemført en række justeringer af serviceniveauet for at modvirke stigende udgifter på området.

Både Københavns socialborgmester Mia Nyegaard (RV) og Dansk Socialrådgiverforening har sagt, at København bruger markant færre penge på de handicappede end andre sammenlignelige kommuner.

Men det gælder kun, hvis man ser på udgiften i forhold til det samlede antal 18-66 årige borgere, hvilket er misvisende. (se særskilt artikel).

De mest retvisende tal for udgifterne er at se på den gennemsnitlige udgift pr. ydelse, og her viser tallene, at København ligger klart i top blandt de seks store byer i Danmark, mens Odense ligger i bunden.

Tallene skal tages med forbehold, fordi de både kan være påvirket af kontering i kommunerne samt ikke mindst kriterierne for at få tildelt en ydelse. Derudover kan der også være forskelle på, hvor meget hjælp de handicappede i de enkelte kommuner har brug for.


Sådan har vi gjort:

Vi har hentet oplysninger om antal ydelser og den gennemsnitlige udgift pr. borger i aldersgruppen fra “6-By Nøgletal 19 Revideret 20.juni”. Ud fra folketallet i Statistikbanken pr. primo 2019 har vi beregnet den faktiske udgift samt den gennemsnitlige udgift pr. ydelse.