KL: Uden ekstra penge skal andre serviceområder betale for udgiftsvækst til handicappede

Del artiklen:
KL's formand, Jacob Bundsgaard S), vil kræve ekstra penge til handicappede ved økonomiforhandlingerne, der stater 21. august.
KL's formand, Jacob Bundsgaard S), vil kræve ekstra penge til handicappede ved økonomiforhandlingerne, der stater 21. august. - Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Flere penge til handicapområdet er et af KL’s hovedkrav ved de kommende økonomiforhandlinger. Ifølge KL’s formand viser nye beregninger, at de samlede udgifter er steget med 1,5 milliard på bare et år.

Af Arne Ullum, [email protected]

Når KL’s delegation med formand Jacob Bundsgaard 21. august møder op til det første møde om en økonomiaftale mellem regeringen og kommunerne, vil KL fremlægge en beregning, der viser, at kommunernes udgifter til det specialiserede socialområde – populært kaldet handicapområdet – er vokset med 1,5 milliarder kroner alene fra 2017 til 2018. Og den udgift vil kommunerne have ekstra penge til at dække.

“Det bliver et af KL’s hovedkrav,” siger Bundsgaard til NB-Økonomi.

Den nye regering har allerede i valgkampen lovet, at den vil dække kommunernes stigende udgifter til flere ældre og børn – det såkaldte demografiske træk.

Men de penge kan ifølge Jacob Bundsgaard ikke bruges til at betale for de stigende udgifter på det specialiserede område.

”Det er klart, at som det har været de seneste år, hvor vi både har skulle dække demografi og øgede udgifter på det specialiserede område, så bliver det alt andet lige lettere, når vi får dækket demografien. Men det ændrer ikke på, at det her ligger ud over demografien, fordi det er et øget antal borgere, som skal have hjælp,” siger Jacob Bundsgaard.

Flere børn og voksne får stillet diagnoser

Men han advarer om, at uden ekstra penge målrettet de stigende udgifter til specialområdet, så vil kommunerne være tvunget til at tage penge fra andre områder.

”Derfor vil det ikke være tilstrækkeligt at få dækning for demografien, når vi ser den her store vækst i udgiftsbehovet. Ellers skal vi flytte penge fra andre velfærdsområder som folkeskole, børnehaver og ældre for at dække de stigende udgifter på det specialiserede område.”

Jacob Bundsgaard forklarer de stigende udgifter med, at flere får behov for hjælp i takt med, at flere voksne og børn får stillet bl.a. en psykiatrisk diagnose.

“Selvom kommunerne har fokus på tidlig indsats, har det ikke kunne afhjælpe behovet for større indsatser,” siger han.

Næppe stemning for serviceforringelser på det specialiserede socialområde

Forholdene for handicappede er aktuelt, efter Københavns Kommune har gennemført en række justeringer af serviceniveauet for at modvirke stigende udgifter på grund af et stigende antal handicappede.

Både socialminister Astrid Krag (S) og en række andre folketingspolitikere har været ude at beklage besparelserne i København, og det betyder, at Jacob Bundsgaard ikke tror, at generelle serviceforringelser på handicapområdet bliver en del af kommuneforhandlingerne.

”Jeg har ikke hørt en eneste politiker på Christianborg, som taler for et lavere serviceniveau – tværtimod får vi skældud for at være for skarpe i prioriteringen,” siger han.

Læs hele artiklen på NB-Økonomi.