Ikke et ord om udligningsreform i regeringsaftale

Del artiklen:
Magnus Heunicke er et af de varmeste bud på en kommende indenrigsminister, fordi han både har ministererfaring, viden om kommunerne og var med til at forhandle kommunal udligning i foråret 2018. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

Et af efterårets største politiske sager, en reform af den kommunale udligning, er ikke nævnt med et ord i den politiske aftale om en ny socialdemokratisk regering. Dermed står Socialdemokratiet helt frit i forhandlingerne og kan indgå aftale med Venstre.

Af Arne Ullum, [email protected]

Af Arne Ullum, [email protected]

Alle er enige om, at en reform af den kommunale udligning er en af de helt store politiske sager i efteråret. Alligevel er reformen ikke nævnt med et ord i den aftale, som partierne i rød blok har indgået om dannelsen af en Socialdemokratisk mindretalsregering.

Det eneste, som giver et hint om, hvad de fire partier tænker om kommunal udligning, er en passus om decentralisering:

“Vi skal tage et opgør med centraliseringen af Danmark. Så der er udvikling, muligheder, arbejdspladser og velfærd i hele landet. Det har en værdi i sig selv, at beslutninger træffes tæt på dem, det vedrører. Danmark er for lille til store forskelle.”

Den politiske aftale har ifølge den radikale leder Morten Østergaard en karakter, hvor regeringen frit kan indgå aftaler med andre partier, så længe aftalerne ikke strider mod noget i den fælles aftale.

Det betyder, at Socialdemokratiet frit kan indgå en aftale om en udligningsreform med det andet store borgmesterparti, Venstre, ligesom en kommende socialdemokratisk indenrigsminister frit kan droppe en aftale med eksempelvis Enhedslisten.

Læs også:Forhandlinger om udligningsreform allerede i oktober
Navnet på den nye indenrigsminister bliver formentligt først kendt torsdag eller fredag. Det ventes at Økonomi- og Indenrigsministeriet traditionen tro bliver splittet op i en kommende Socialdemokratisk etpartiregering, så Økonomiministeriet bliver en del af Finansministeriet. Selvom en række borgmestre altid kommer i spil som indenrigsminister på rygtebørsen på Christiansborg, så peger pilen formentligt mere på Socialdemokratiets hidtidige kommunaleordfører, Magnus Heunicke, der både har ministererfaring og indsigt i både kommuner og kommunal udligning.