Lokalt samarbejde om at fortælle Gudenåens historie

Del artiklen:
Landskabet omkring Gudenåen er som en skrabeplade. Umiddelbart er der ikke meget kultur at se, men kradser man lidt overfladen dukker historierne frem. Grafik: Gudenåkomiteen.

Otte østjyske museer er gået sammen om at fortælle egnens historie fra Gudenåens udspring i Tinnet Krat til den løber ud i Randers Fjord. Det sker i en række podcasts om åens kulturhistorie.

Af Lene Vind, [email protected]

Lene Vind, [email protected]

Gudenåen er Danmarks længste å og den har altid været en kilde til liv som spisekammer, energikilde, fragtvej og som bindeled. Nu bliver fortællingerne om Gudenåen fortalt i en helt ny lydserie i form af podcasts, som otte museer er gået sammen om at fortælle.

Fortællingerne tager lytteren med fra Gudenåens udspring ved Tinnet Krat midt i Jylland og hele vejen op gennem hovedlandet, indtil Gudenåen løber ud i Randers Fjord. I alt cirka 150 kilometer.

På rejsen fortæller eksperter fra museerne om kulturhistorien fra jernalderfolk, moselig og middelaldermunke til ingeniører med store ideer og nutidens kanosejlere.

I første afsnit kommer lytteren med Lola Wøhlk Hansen fra Glud Museum til Tinnet Krat. Hun fortæller om den piblende sumpkilde, om hvordan istiden skabte Gudenåen, om sagn fra fortiden samt den utrolige historie om Danmarks første badeland.

Den første kulturhistoriske podcast hedder Åsteder – fortællinger fra Gudenåen, og det er meningen, at der skal udkomme et nyt afsnit cirka hver måned. Næste afsnit handler om Uldum Kær og udkommer sidst i juni.

Om projektet

Projektet ”Gudenåens kulturhistorier formidlet som podcast” er støttet af Region Midtjylland, Kulturpuljen 2018, otte statsanerkendte museer (Glud Museum, Horsens Industrimuseum, Horsens Museum, Museum Skanderborg, Museum Silkeborg, Energimuseet, Moesgaard Museum samt Museum Østjylland) og seks turistorganisationer.

Gudenåsamarbejdet er projektejer og tovholdere. Projektet består af to spor – dels produktion af minimum otte podcasts, dels kursus i produktion af podcasts. Podcastene produceres af journalisterne Lene Grønborg og Susanna Sommer. Åens stemme er skuespiller ved Aarhus Teater Anders Baggesen.

De 7 Gudenå-kommuner har lavet et digital kort, der gør det let at finde stier, faciliteter og seværdigheder omkring Gudenåen. Find det digitale kort på oplevgudenaa.dk