Kunst burde interessere politikere

Del artiklen:
Et spørgsmål og Kultur er skrevet af Merete Sanderhoff, som er museumsinspektør på Statens Museum for Kunst.Bogen er udgivet på Gads Forlag.

Hvorfor er det, at kultur og kunst ikke har været et emne i valgkampen? Mange vil mene, at kulturen er det, der samler os som nation, som naboer og mennesker, og samtidig udfordrer vores forståelse af os selv og andre. En ny bog har sat kulturpolitikken til debat, og det er lærerig læsning.

Af Lene Vind, [email protected]

Lene Vind, [email protected]

”Omprioriteringsbidraget er hjernedødt åndsvagt”, siger direktør for Bikubenfonden Søren Kaare-Andersen i den nye debatbog, som udkom den 11. juni. Han repræsenterer en af de fonde, som giver mange penge til kulturen, og som tror på kunstens betydning. Det er hans holdning, at der skal skabes nyt, som skal være til gavn for alle i samfundet, og efter hans mening opnås det ikke ved at “tvære en mos ud over det hele”, hvilket han mener, at opprioriteringsbidraget gør.

Så er debatten sat i gang. I bogen diskuterer 42 kulturaktører kulturpolitik, og hver især giver sit bud på, hvad vi skal med kulturen i det danske samfund.

“Et spørgsmål om kultur. Kulturpolitikken til debat”+ er skrevet af museumsinspektør Merete Sanderhoff. Det er en indsigtsfuld og klog debatbog, skrevet af fagfolk med stor viden på deres felt. Bogen  handler ikke kun om nedskæringer i statsstøtten, usynlig kulturpolitik i de politiske partiers valgprogrammer og manglende prioriteringer, men også et kik ind i kunstens eget hus, hvor flere påpeger, at der trænger til udluftning. Kulturen skal selv være bedre til at tale sin egen rolle op og synliggøre relevansen i vores samfund, fordi den allerede indgår i rigtig mange sammenhænge.

I pressemeddelelsen stiller forfatteren spørgsmålet: “Når kulturen stort set ikke optræder i politikernes valgprogrammer, er det ikke underligt, hvis folk generelt har mistet føling med kulturens betydning for de større dagsordener i samfundet. (…) Ville det ikke være rimeligt at give os en klar politik for kulturen at forholde sig til, frem for blot et umuligt dilemma mellem adgang til hofteoperationer eller kulturelt indhold i tilværelsen?”

En af 42 interviewede kulturaktører, som forholder sig til dette dilemma, er tidligere kulturminister Marianne Jelved (R). Hun mener, at politikerne nogle gange stiller spørgsmål, som ikke er fair over for borgerne, for eksempel at skulle vælge mellem bedre hospitaler eller at stoppe omprioriteringsbidraget for kulturen.

Merete Sanderhoffs fokus med debatbogen har været at få svar på, hvordan visionerne om kulturen kan gøres til virkelighed, og rejsen rundt til politikere, erhvervsfolk, kunstnere og museumsfolk synliggør tydeligt nogle af de svære valg og fravalg. Bogen bliver således også en kulturpolitisk tidskapsel med holdninger til kunstens og kulturens samfundsrolle i en tid, hvor der tales meget om økonomi.

Det er muligt at læse et uddrag af bogen og se den fulde liste over de medvirkende – klik HER

På Folkemødet på Bornholm er kulturpolitikken også sat til debat, og forfatter Merete Sanderhoff medvirker ved flere arrangementer.