Kunstkritik på skoleskemaet

Del artiklen:
Skoler og gymnasier kan nu søge om støtte til anmelderbesøg i undervisningen. Foto: Statens Kunstfond 

Hvorfor mon en forfatter udtrykker sig i fantasifulde formuleringer, eller en kunstner altid maler marineblå masker? Det kan der være mange forklaringer på. Et nyt initiativ, “kritik er et åbent rum”, giver skolebørn og gymnasieelever mulighed for at møde en professionel kritiker og få åbnet øjnene for en kritisk og nysgerrig tilgang til kunsten.

Af Lene Vind, [email protected]

Lene Vind, [email protected]

Vi har alle vigtige meninger om og oplevelser af kunst. Vi kan alle være med i snakken – på nettet, i aviser og i undervisningen. Statens Kunstfond vil med initiativet give skolerne en ny måde at bringe kunstkritik, og i særlig grad litteraturkritik, på skoleskemaet rundt om i landet.

“Kritik er et åbent rum” skal bidrage til, at børn og unge møder professionelle kritikere som en del af deres undervisning. Skoler og gymnasier kan nu søge støtte at få besøg af en professionel anmelder, som taler med eleverne om kunst på nye måder. Og de kan få indsigt i arbejdet som kritiker.

”Kunst er ikke en ligning, som nogen har nøglen til. Vi kan alle være med i samtalen. Med initiativet ’Kritik er et åbent rum’ vil vi give elever en mulighed for at møde en professionel kritiker, så de sammen kan åbne sproget om kunst på nye måder. I sidste ende handler det om at styrke deres kritiske sans og kvalificere en fælles samtale om kunst,” siger Mai Misfeldt fra Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Litteratur.

Udvalget består i øvrigt af Jens Smærup Sørensen, formand, og af Bo hr. Hansen.

Skoler og gymnasieskoler kan søge om 5.000 kroner til et kritikerbesøg via puljen “Dansk og udenlandsk litteratur for børn og unge”. Det er også her, man for eksempel kan søge om tilskud til besøg af forfattere og illustratorer.

Næste ansøgningsfrist er 15. august 2019.

Læs mere om puljen ’Dansk og udenlandsk litteratur for børn og unge’