Udkantskommuner vil blive hårdt ramt, når finanseringstilskud forsvinder

Del artiklen:

Politikernes udfordringer i de kommende forhandlinger med en udligningsreform tydeliggøres af et kort over de kommuner, som vil få røde tal på bundlinjen, hvis man gør alvor af at fjerne de særlige finanseringstilskud og kompensationsordninger. Se tallene for alle kommuner her. 

Af Arne Ullum, [email protected]

Af Arne Ullum, [email protected]

Det er næsten alle udkantskommuner, som får røde tal, hvis finanseringstilskud og de særlige kompensationsordninger forsvinder som led i en kommende udligningsreform uden, at der sker en øget udligning fra storbykommunerne til yderkommunerne.

Både politikerne, embedsmænd og eksperter har talt entydigt for, at tilskudene skal væk, som led i en udligningsreform.

Læs også:Mau: Tilskud til kommuner på næsten seks milliarder bør fjernes hurtigst muligt
Kortet siger ikke noget om, hvad der er er et sandsynligt resultat af en udligningsreform, men det giver et billede af, hvor store beløb der skal flyttes fra et mindre antal kommuner i primært Hovedstadsområdet og Østjylland til resten af kommunerne i Danmark, hvis politikernes både vil styrke udkantskommunerne og vil fjerne de særlige finanseringstilskud.

Tallene er baseret på 2019 budgetterne, og de er påvirket af, at nogle kommuner, som eksempelvis Holbæk, er i gang med en benhård genopretning af økonomien. Andre kommuner, som eksempelvis Fredericia, er påvirket af ekstraordinært store indtæger fra selskabsskatter.