Nye skatter fra S kan igen give Danmark verdens højeste skattetryk

Del artiklen:
Socialdemokratiet bryder med flere års skattepolitik ved at foreslå skatteforhøjelser. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2019)

Socialdemokratiets forslag til nye skatter vil hæve skattetrykket i Danmark med omkring 0,2 procent. Det er ret præcist den margin, som i 2017 sikrede, at Danmark mistede førstepladsen på listen over verdens højeste skattetryk til Frankrig.

Af Arne Ullum, [email protected]

Af Arne Ullum, [email protected]

Socialdemokratiets forslag om at hæve skatter og afgifter for 4,4 milliarder kroner kan isoleret set bringe Danmark tilbage på førstepladsen over verdens højeste skattetryk.

De ekstra skatter på 4,4 milliarder kroner vil hæve det danske skattetryk med cirka 0,2 procent – og det var lige præcis den margin, som betød, at Frankrig med et skattetryk på 46,2 procent i 2017 skubbede Danmark med et skattetryk væk fra førstepladsen på OECD’s liste over skattetryk.

Professor i økonomi ved Århus Universitet Bo Sandemann Rasmussen bekræfter, at det danske strukturelle skattetryk vil stige, men påpeger, at der er en række andre forhold, som har større betydning for det præcise skattetryk i de enkelte år såsom pensions- og selskabsskatter.

“Der er mange andre variationer i skatteindtægterne det enkelte år, så det er svært at sige, om det lige præcis betyder, at vi rykker en plads op i 2019 eller 2020. Men det er klart, at det peger i en bestemt retning af et højere strukturelt skattetryk på cirka 0,25 procent,” siger professoren.

Det danske skattetryk stiger alt andet lige med 0,2 procent på grund af de socialdemokratiske forslag til egentlige skattestigninger. Regnes annuleringen af den planlagte skattefritagelse af arbejdsgiverbetalte telefoner med, vil Socialdemokratiets forslag øge skattetrykket med cirka 0,25 procent.

Ifølge OECD’s opgørelse for 2017 lå Belgien og Holland lige efter Danmark på listen over de højeste skattetryk, så derfor kan skattestigninger i de lande eller andre tilfældigheder også sende et af de lande op foran Danmark.