Ministre ser ikke alternativ til model for fremmedkrigere

Del artiklen:

Det er bedre at handle end at gøre ingenting, når fremmedkrigere vender hjem til Danmark, siger minister.

Af Ritzau

Det er det hele værd, hvis den såkaldte Aarhus-model virker og kan få bare én hjemvendt fremmedkriger på ret kurs.

Det er budskabet fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K), som sammen med udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), er i et åbent samråd om den meget omtalte Aarhus-model.

– Jeg er ikke naiv, slår Søren Pape Poulsen fast.

– Det er ikke sådan, at vi kan sætte en model og nogle socialrådgivere ind, og så er det ordnet. Men hvis det virker på bare én, er det så ikke det værd, fortsætter justitsministeren.

Han har svært ved at få øje på et alternativ til modellen.

– Jeg forsvarer kun den her model, fordi jeg vil hellere gøre noget, end at jeg vil gøre ingenting, siger han.

Spørgeren ved samrådet er medlem af Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg Pernille Bendixen (DF), som ikke er begejstret for den model, som skal få fremmedkrigere til at vende tilbage til samfundet.

Kort fortalt handler Aarhus-modellen om at skabe tillid mellem myndighederne og de miljøer, hvor fremmedkrigerne ofte kommer fra. De får blandt andet hjælp til uddannelse og job.

Det forebyggende arbejde ændrer ikke på, at personer skal retsforfølges, hvis myndighederne kan, forsikrer Inger Støjberg.

– Vi er ikke naive, og vi ser heller ikke igennem fingre med, hvad de har lavet, men vi skal sikre, at myndighederne løbende er i kontakt med dem og holder øje med, hvad de laver, siger udlændinge- og integrationsministeren.

– Med Aarhus-modellen har vi et godt afsæt til at holde øje med dem og få dem afradikaliseret, siger hun.

Justitsministeren har svært ved at få øje på et alternativ til modellen, siger han.

– I min optik er det farligt helt at slippe grebet om fremmedkrigerne, når de har udstået en eventuelt fængselsstraf. Myndighederne bliver nødt til at stå sammen, så vi har hånd i hanke med de her personer, og sørge for at skubbe dem i den rigtige retning, siger han.

/ritzau/