Hovedstadskommunerne: Analyse er for enkel og liniær

Del artiklen:
En ny udligningsreform skal ifølge hovedstadskommunerne sikre borgerne og ikke kommunernes nogenlunde ensartede vilkår. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix 2017)

Analysen fra BedreBalance er ifølge hovedstadskommunerne for “enkel og lineær”, men bekræfter ifølge kommunerne, at den kommunale udligning er løbet løbsk siden 2007. Kommunerne kræver derfor, at udligningsreform skal sikre borgere og virksomheder samme muligheder og vilkår i hele landet.

Af Arne Ullum, [email protected]

Af Arne Ullum, [email protected]

BedreBalances analyse er ifølge hovestadskommunerne alt for “enkel og lineær” til at belyse effekten af at rulle udligningen tilbage til niveauet i 2007.

“Det er en alt for enkel og lineær beregning, som Bedre Balance har foretaget. Der vil også i forbindelse med en reduktionen af landsudligningen være komplekse forskelle kommunerne imellem, der skal tages stilling til. Det kræver et omfattende analysearbejde, som en ny regering omgående må sætte gang i,” siger udligningskonsulent Mette Lykke Lysdal fra sammenslutningen af de 34 hovedstadskommuner i Stopforskelsbehandlingen.nu.

Hun mener, at analysen fra BedreBalance bekræfter, at “udligningen fra hovedstadsområdet til resten af landet er løbet fuldstændig løbsk”.

“Når BedreBalance skriver, at deres forslag er ”voldsomt vidtgående”, underbygger det jo netop, at det er løbet løbsk siden 2007. Selvom der har været inflation siden 2007, udgør dette selvsagt kun en mindre del af stigningen,” siger hun. Helt præcist er hovestadens betaling til provinsen steget fra 7 til over 14 milliarder kroner siden 2007.

Vil have ensartede vilkår for virksomheder og borgere i hele landet

Den centrale spørgsmål i striden mellem provinskommunerne og hovedstaden er reelt selve formålet med den kommunale udligning. I dag er formålet at sikre kommunerne nogen ensartede økonomiske vilkår, men det mener hovedstadskommunerne skal ændres til et fokus på borgernes og virksomhedernes vilkår.

“For os er det centralt, at der skal laves en udligningsreform, der sikrer rimelige vilkår for kommunerne, så borgere og virksomheder har samme muligheder og vilkår i hele landet. Her er skatteprocenten, som Balance Danmark har beregnet, langt fra det eneste relevante parameter, når fx en almindelig familie i hovedstadsområdet har 96.000 kr. mindre til rådighed om året end i tilsvarende familie i Nordjylland, og der alligevel sendes 18.000 kr. pr. familie fra hovedstadsområdet til resten af landet,” siger Mette Lykke Lysdal fra sammenslutningen af de 34 hovedstadskommuner i Stopforskelsbehandlingen.nu.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her