Så meget vinder og taber kommunerne på KMF i forhold til det forventede

Del artiklen:

De kaotiske forhold omkring den kommunale medfinansiering af sundhedsvæsenet påvirker kommunernes økonomi kraftigt. Nogle kommuner skal betale op mod 500 kroner mere pr. borger end ventet, da den nuværende ordning blev indført – andre får en tilsvarende gevinst. Se tallene for alle kommuner her.

Af Arne Ullum, [email protected]

Af Arne Ullum, [email protected]

Kommunernes betaling til den kommunale medfinansiering af sundhedsvæsenet KMF bliver i 2019 markant anderledes end forventet, da den nuværende afregningsmodel blev vedtaget i 2017.

Oprindeligt skulle ordningen motivere kommunerne til at yde den bedst mulige forebyggelse, så antallet af indlæggelser på hospitalerne blev begrænset. Men kaos i data bag udregningen har betydet, at ingen i dag ved, hvor meget af afvigelserne, som er reel, og hvor meget blot skyldes dårlige data.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby tog i sidste uge konsekvensen af de kaotiske forhold og indførte i hast en såkaldt budgetgaranti. Men den betyder, at kommuner, som har budgetteret forsigtigt, bliver straffet, mens kommuner, der har budgetteret optimistisk, bliver belønnet.

NB-Økonomi har sammelignet tallene i den oprindelige prognose, der lå til grund for indførelsen af det nuværende system, med budgetterne for 2019, som med budgetgarantien også bliver de faktiske afregninger.

Tallene viser, at enkelte kommuner er blevet meget hårdt ramt. Assens Kommune betaler eksempelvis næste år 487 kroner mere end forventet pr. borger, mens Morsø betaler 471 pr. indbygger kroner mindre end forventet.