Her er vinderne og taberne på KMF-garanti – se tallene for alle kommuner

Del artiklen:

Budgetgarantien i kølvandet på datakaos ved udregning af den kommunale medfinansiering på sundhed rammer kommuner vidt forskelligt. De kommuner, der har budgetteret forsigtigt, taber – de kommuner, der har budgetteret optimistisk, vinder. Se tallene for alle kommuner her.

Af Arne Ullum

Budgetgarantien i kølvandet på datakaos ved udregning af den kommunale medfinansiering på sundhed rammer kommuner vidt forskelligt. De kommuner, der har budgetteret forsigtigt, taber – de kommuner, der har budgetteret optimistisk, vinder. Se tallene for alle kommuner her.

Danmarkskortet afslører store forskelle på effekten hos de enkelte kommuner af den fastfrysning af budgetterne for KMF, som sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) har gennemført i hast på grund af kaos i de data, som skulle bruges til at beregne kommunernes samlede betaling på 22,4 milliarder kroner i 2019.

Nogen kommuner har valgt at budgettere mere forsigtigt end det skøn, som Sundhedsdatastyrelsen har leveret til kommunerne for udgiften i 2019. De kommuner får et tab på helt op imod 250 kroner pr. indbygger sammenlignet med en situation, hvor de havde budgetteret neutralt ved at følge skønnet fra Sundhedsdatastyrelsen. (Bortset fra små ø-kommuner).

Andre kommuner har valgt at budgettere væsentligt under skønnet fra Sundhedsdatastyrelsen, og de kan glæde sig over en betydelig gevinst på helt op til 424 kroner pr. indbygger – igen sammenlignet med en situation, hvor de havde fulgt skønnet.

Det er i øjeblikket uvist, om kommunerne nogensinde får data, så de kan se, om deres udgift til KMF ville have fulgt skønnet fra Sundhedsdatastyrelsen.

Bemærk: Kortet siger alene noget om, hvorvidt en kommune  har budgetteret over eller under skønnet fra Sundhedsdatastyrelsen. Du kan se, hvordan kommunernes totale udgift er i forhold til det forventede ved indførelsen af det nuværende KMF system i nedenstående artikel.

Læs også:
Så meget vinder og taber kommunerne på KMF i forhold til det forventede