Her er vinderne og taberne på KMF-garanti – se tallene for alle kommuner

Del artiklen:

Budgetgarantien i kølvandet på datakaos ved udregning af den kommunale medfinansiering på sundhed rammer kommuner vidt forskelligt. De kommuner, der har budgetteret forsigtigt, taber – de kommuner, der har budgetteret optimistisk, vinder. Se tallene for alle kommuner her.

Af Arne Ullum, [email protected]

Danmarkskortet afslører store forskelle på effekten hos de enkelte kommuner af den fastfrysning af budgetterne for KMF, som sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) har gennemført i hast på grund af kaos i de data, som skulle bruges til at beregne kommunernes samlede betaling på 22,4 milliarder kroner i 2019.

Nogen kommuner har valgt at budgettere mere forsigtigt end det skøn, som Sundhedsdatastyrelsen har leveret til kommunerne for udgiften i 2019. De kommuner får et tab på helt op imod 250 kroner pr. indbygger sammenlignet med en situation, hvor de havde budgetteret neutralt ved at følge skønnet fra Sundhedsdatastyrelsen. (Bortset fra små ø-kommuner).

Andre kommuner har valgt at budgettere væsentligt under skønnet fra Sundhedsdatastyrelsen, og de kan glæde sig over en betydelig gevinst på helt op til 424 kroner pr. indbygger – igen sammenlignet med en situation, hvor de havde fulgt skønnet.

Det er i øjeblikket uvist, om kommunerne nogensinde får data, så de kan se, om deres udgift til KMF ville have fulgt skønnet fra Sundhedsdatastyrelsen.

Bemærk: Kortet siger alene noget om, hvorvidt en kommune  har budgetteret over eller under skønnet fra Sundhedsdatastyrelsen. Du kan se, hvordan kommunernes totale udgift er i forhold til det forventede ved indførelsen af det nuværende KMF system i nedenstående artikel.

 

 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her