Minister ville få hak i karakteren ved eksamensbordet for brug af tal i svar til Folketinget

Del artiklen:
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby kan være glad for, at hendes svar til Folketinget om kvaliteten af sundhedsindsatsen i kommunerne ikke skulle stå for en censors skarpe blik ved eksamensbordet. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Der er så betydelige usikkerheder i tallene for indlæggelser, at ministeren ville ryge en hel karakter ned, hvis hun havde fremlagt sit svar til Folketinget ved eksamensbordet, siger professor Kjeld Møller Pedersen fra Syddansk Universitet.

Af Arne Ullum, [email protected]

Af Arne Ullum, [email protected]

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) kan være glad for, at hendes svar til Folketinget om forskellen i kvaliteten af sundhedsindsatsen i kommunerne ikke skulle forelægges censorerne på universitetet.

Ministeren brugte forskellen i antal forebyggelige indlæggelse som bevis for, at kvaliteten af sundhedsindsatsen i Esbjerg var meget bedre end i Hvidovre kommune. Men det er ikke retvisende, siger sundhedsøkonom professor Kjeld Møller Pedersen.

Læs også:Minister bruger fejlbehæftede tal som bevis for dårlige sundhedstilbud i kommuner
“Der er mange andre forklaringer på den variation, som er i tallene,” siger han, og understreger at der er en betydelig usikkerhed i tallene. En af de helt store problemer er, at regionerne ikke har opgjort antallet af indlæggelser på samme måde. I Esbjerg bliver en patient normalt først indlagt som indlagt efter 12 timer, mens det i Hvidovre er et lægeligt skøn – og derfor sker det ofte efter få timer.

Læs også:Rod i sygehusdata: 50 procent af forebyggelige indlæggelser var fejlregistreret
Havde ministeren brugt tallene på den måde, som hun gør i sit svar til Folketinget i en eksamensopgave, så ville hun få et hak i karakteren.

“Det ville fra trække et 7-tal ned til et 4-tal, hvis der ikke var redegjort for usikkerheden,” siger professoren.

Ministeren tog ingen forbehold i sit svar til Folketinget.