Kunder i bank udløste over 1600 hvidvaskalarmer på et år

Del artiklen:
Hvidvaskalarmerne har tilsyneladende bimlet ofte i banken Københavns Andelskasse, som staten sidste efterår overtog kontrollen med. Alligevel tog det i gennemsnit 88 dage, før alarmerne blev behandlet, skriver Børsen. (Arkivfoto).
Fotograf: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix

183 udenlandske bankkunder i Københavns Andelskasse fik på et år alarmerne om hvidvask til at bimle ofte.

Hos banken Københavns Andelskasse udløste 183 udlandskunder på et år 1645 hvidvaskalarmer. Alarmerne slog ud ved mistænkelige overførsler.

Alligevel blev ingen af de udenlandske bankkunder opsagt.

Det skriver avisen Børsen.

Avisen beretter, at kunderne kommer fra 31 lande, hvoraf flere er kendte skattely eller lignende.

Graham Barrow er britisk konsulent og har rådgivet flere internationale banker om bekæmpelse af hvidvask. Han har kigget på listen over andelskassens udlandskunder, og den vækker bekymring.

– Det ligner, at en gruppe personer bevidst har udvalgt banken til at indgå i en slags hvidvaskoperation.

– Det er ikke et tilfælde, at de her selskaber er endt op i en lille bank i København, siger han til Børsen med henvisning til, at en opsigtsvækkende stor andel af firmaerne er fra højrisikobrancher.

Han vurderer, at især de omkring 20 selskaber, der er relateret til kryptovaluta, udgør en stor risiko for hvidvask.

Staten overtog sidste efterår kontrollen med Københavns Andelskasse. Det skyldtes netop, at der havde været en meget mangelfuld hvidvaskkontrol i banken.

Den dårlige kontrol var også grunden til, at Finanstilsynet i august 2018 meldte banken til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), der i daglig tale kaldes bagmandspolitiet.

På baggrund af dokumenter fra andelskassen har Børsen lavet en kortlægning af de udenlandske erhvervskunder og de mistænkelige overførsler.

Den viser angiveligt, at det i gennemsnit tog 88 dage, før en alarm blev behandlet i banken. Flere af alarmerne var ubehandlede i over otte måneder.

De 1645 alarmer blev udløst i løbet af 12 måneder indtil august 2018. De mistænkelige transaktioner har dog ikke kunnet foregå i banken, det seneste halve år.

To uger efter at statens bankselskab, Finansiel Stabilitet, i september sidste år overtog kontrollen, blev alle udenlandske erhvervskunder opsagt.

Bo Stengaard, der var den daværende administrerende direktør og ansvarlig for udlandsforretningen frem til marts 2018, har ikke ønsket at kommentere sagen over for Børsen.

/ritzau/