Antallet af offentligt forsørgede er det laveste siden 1987

Del artiklen:
Færre danskere er ledige. Antallet af offentligt forsørgede er på 692.701. Det er det laveste siden 1987. (Arkivfoto)
Fotograf: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Antallet på offentlig forsørgelse er faldet 152.000 på ni år. Det skyldes ifølge økonom opsving og reformer.

Antallet af personer på offentlig forsørgelse – minus SU-modtagere – er det seneste år faldet med 26.606 personer til 692.701. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Det er det laveste niveau siden 1987.

Det seneste års fald dækker blandt andet over, at der er færre ledige og færre på efterløn.

Siden 2010, der var præget af efterdønningerne af finanskrisen, er antallet faldet med knap 152.000.

Ifølge Tore Stramer, der er cheføkonom i Nykredit, skyldes udviklingen en kombination af opsvinget i dansk økonomi og en række reformer på arbejdsmarkedet.

– Det er først og fremmest et udtryk for, at vi har haft et økonomisk opsving i Danmark siden 2013.

– Det betyder, at der er flere danskere, som tidligere stod på kanten af arbejdsmarkedet, som har fået fod inden for, siger han.

I forhold til reformer hæfter han sig ved, at antallet af efterlønsmodtagere fortsætter ned. I 2018 er antallet faldet med 13.104 til 43.551.

Det hænger sammen med en reform fra 2014, der hævede efterlønsalderen til 62 år fra 60 år. Derudover peger Tore Stramer på, at dagpengeperioden blev forkortet til to fra fire år i 2012.

– De to reformer har medvirket til, at der er færre, som kommer over på offentlig forsørgelse, siger han.

Til gengæld er antallet af personer på kontanthjælp ikke faldet i samme omfang, selv om der er gennemført reformer på området.

– Det skal formentlig ses i sammenhæng med, at dagpengereformen har skubbet nogle over på kontanthjælp, og at vi har set stigende indvandring, siger Tore Stramer.

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) glæder sig over, at færre er på offentlig forsørgelse.

– Vi har nu det laveste antal offentligt forsørgede i mere end 30 år. Det er et flot resultat, som er nået ved et vedvarende fokus på at gennemføre reformer.

– Flere har i dag incitament til at arbejde, og flere står til rådighed for arbejdsmarkedet. Vi skal fortsætte med at gennemføre reformer, hvis vi skal holde gang i det igangværende, sunde opsving, skriver han i en kommentar.

/ritzau/