Danske gymnasieelever er ikke i skole 9,1 procent af tiden

Del artiklen:
(ARKIV) Undervisningsminister Merete Riisager (LA) vil have fraværet i gymnasiet ned. Fraværsprocenten ligger ifølge ny opgørelse på 9,1 procent i gennemsnit for hele landet.
Fotograf: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Merete Riisager vil have fraværet ned, men løsningen er ikke central registrering, mener elever og rektorer.

Danske gymnasie- og hf-elever er ikke i skole i 9,1 procent af tiden, skriver Jyllands-Posten

Det viser en opgørelse fra Undervisningsministeriet fra skoleåret 2017/2018.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) vil have fraværet ned.

– Vi kan jo se, at det lykkes for nogle gymnasier at ligge meget lavere, og det viser for mig, at det kan lade sig gøre. Jeg vil gerne ned omkring 7 procent, siger Merete Riisager til Jyllands-Posten.

Der er stor spredning på fraværsprocenten på landets gymnasier.

Mariagerfjord Gymnasium i Hobro kan nøjes med 5,9 procent fravær, mens Frederiksberg HF Kursus ligger i den modsatte ende af skalaen med et fravær på 21,1 procent.

I efteråret 2018 blev der indført ny central registrering af fravær, der blandt andet giver 100 procent fravær, hvis eleven ikke møder op til timens begyndelse.

Hvorvidt registreringen har haft positiv eller negativ indvirkning på fraværsprocenten, kan ikke ses på de nye tal fra Undervisningsministeriet, da registreringen er kommet til efterfølgende.

Registreringen har dog mødt kritik både hos rektorer, lærere og elever i gymnasier og på hf-kurser.

Birgitte Vedersø, formand for Danske Gymnasier og rektor på Gefion Gymnasium i København, mener ikke, at den stramme protokolføring vil føre til lavere fravær.

– Det bør være op til den enkelte skole at finde instrumenterne, siger Birgitte Vedersø til Jyllands-Posten.

Hun vil ikke kommentere, hvorvidt 9,1 procent er en høj eller lav fraværsprocent.

Formanden for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, Malte Sauerland-Paulsen, er heller ikke begejstret for den nye registrering.

– Man får ikke folk i skole ved at sanktionere dem hårdere ved fravær. Man får folk i skole ved at give dem en bæredygtig vejledning og lytte til dem, hvorfor de ikke har været i skole, siger han.

Ministeren afviser kritikken og understreger, at målet med registreringen er mere åbenhed og en sammenligning skolerne imellem.

/ritzau/