Jeppe Kofod: Det har været et dybt systemisk svigt hos bankerne

Del artiklen:
Medlem af Europa-Parlamentet Jeppe Kofod (S) er dybt skuffet efter ny sag om hvidvask, der inkluderer Nordea.
Fotograf: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Medlem af Europa-Parlamentet Jeppe Kofod ser et stort svigt fra banker og tilsyn efter ny Nordea-sag.

Nordea – og ikke mindst bankens tidligere afdeling for rigmandskunder i Danmark – har stået for mistænkelige overførsler for milliarder. Dermed er Nordea også hvirvlet ind i en hvidvasksag som den, Danske Bank har været involveret i.

Medlem af Europa-Parlamentet Jeppe Kofod (S), der arbejder med hvidvasklovgivning, er dybt skuffet.

– Det her viser med alt tydelighed, at tanken om, at man kunne tro på bankerne, og at vi har haft et effektivt tilsyn, ikke er korrekt.

– Vi har haft den store sag med Danske Bank, og nu har vi endnu en sag med Nordea, hvor der øjensynligt er foregået hvidvask for milliarder. Og i Danmark ovenikøbet. Det er selvfølgeligt en skandale, siger Jeppe Kofod.

Samme opfattelse udtrykker direktør i udviklingsorganisationen Oxfam Ibis Kristian Weise:

– Det lader til, at det har været almindelig praksis for bankerne at arbejde med skattely – og dermed også potentielt være involveret i hvidvask – mere end afvigelser eller noget, der er sket tilfældigt.

– Man kan ikke undskylde dette her med, at det er noget, der er sket i små baltiske stater længere. Det er foregået i hjertet af København, siger han.

Jeppe Kofod arbejder i Europa-Parlamentet med ny lovgivning, der skal give et stærkere fælleseuropæisk tilsyn med bankerne for at stoppe hvidvask og andre økonomiske ulovligheder.

At Nordea nu kan stille sig op i rækken af skandinaviske banker, der potentielt er brugt til hvidvask, bekræfter Jeppe Kofod i, at noget må gøres.

– Det dokumenterer, hvad jeg har set og frygtet længe: Vi har et gigantisk, systemisk problem med hvidvask i Europa.

– Vi er nødt til at gøre noget fælles i Europa for at håndtere dette her, siger Jeppe Kofod.

Oxfam Ibis mener også, at der bør komme langt skrappere krav og tilsyn fra EU.

I forbindelse med sagen om Danske Bank har Finanstilsynet fortalt gentagne gange, at problemet med at opdage det har været, at det skete i Estland, og derfor var det estiske finanstilsyns opgave. Derfor får Nordea-sagen, der er sket i Danmark, Jeppe Kofod til at løfte brynene.

– Nu er der en sag, der er foregået midt i København. Her kunne Finanstilsynet jo bare være taget på besøg og stoppet det.

– Så det viser, at man simpelthen ikke har taget dette her alvorligt nok. Myndighederne har ikke taget dette her alvorligt, og bankerne har svigtet fuldstændigt, siger Jeppe Kofod og afslutter:

– Det virker som om, at hensynet til at tjene nogle nemme penge har vejet tungere end hensynet til at overholde loven i flere banker.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Finanstilsynet.

/ritzau/