Løkke i kovending: Vil have EU-bund under selskabsskat

Del artiklen:
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil arbejde for, at EU skal indføre en fælles nedre grænse for selskabsskatten.
Fotograf: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Venstre vil have en nedre grænse for selskabsskat i EU i forsøg på at komme skatteræset mod bunden til livs.

Det bekymrer Venstre, at regeringer i Europa er i gang med et kapløb mod bunden om at sænke selskabsskatten i et forsøg på at tiltrække multinationale virksomheder til deres land.

Derfor vil statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) arbejde for, at EU skal indføre en fælles nedre grænse for selskabsskatten.

Det siger han lørdag på et EU-møde i Venstre forud for EU-parlamentsvalget i slutningen af maj.

– Der er brug for bedre redskaber, hvis vi skal sikre fair skattebetaling og dermed også fair konkurrence.

– Det er derfor, jeg mener, at EU bør lave en fælles bund under selskabsskatten og en fælles skattebase, siger statsministeren fra talerstolen i Bella Center i København.

Konkret vil Venstre have et fælles niveau for fradrag i EU. Så kan medlemslandene selv vælge, om de vil have en selskabsskat, der ligger over eller under, men der er altså et maksimum for fradrag.

Løkke priser i sin tale det europæiske samarbejde. Men han konstaterer, at opbakningen risikerer at komme under pres, når nogle EU-lande står bag “aggressiv skatteplanlægning”.

Desuden kritiserer han multinationale selskaber for at spille regeringer ud mod hinanden.

Det er måske ikke direkte ulovligt, men det “forekommer urimeligt”.

Dermed slår Venstre ind på en ny kurs. Tidligere har Socialdemokratiet foreslået en fælles bund under selskabsskatten. Det blev dog kaldt “mistænkeligt nemt og enkelt” af Venstres egen spidskandidat ved EU-parlamentsvalget, Morten Løkkegaard.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har dog tidligere erklæret sin opbakning til idéen.

Med forslaget lægger Venstre en kant til regeringspartierne Liberal Alliance og De Konservative. Førstnævnte har tidligere kaldt det en meget ufornuftig idé.

EU-Kommissionen har i flere år forgæves forsøgt at komme igennem med en fælles nedre grænse for selskabsskatten samt en fælles definition af skattegrundlaget.

Lande som Luxembourg og Irland har de facto gjort det til en national forretningsmodel at betale meget lidt selskabsskat ifølge Venstre.

Den danske selskabsskat er i øjeblikket på 22 procent. Den blev sidst sænket, da Socialdemokratiet havde regeringsmagten.

I et interview efter talen uddyber statsministeren, at han mener, at selskabsskatten skal være en, “der ligger noget lavere end de 22 procent”.

/ritzau/