Ny vindmøllepark skal ligge 20 kilometer ude i Nordsøen

Del artiklen:
Nordsøen er allerede hjemsted for andre vindmølleparker, der ligger på Horns Rev.
Fotograf: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Folketingets partier er enige om en rekordstor havvindmøllepark i Nordsøen. Den skal være klar senest i 2027.

En ny havvindmøllepark, der bliver Danmarks største, skal senest i 2027 levere 800 megawatt strøm svarende til 800.000 husstandes forbrug.

Det har Folketingets parter indgået aftale om torsdag eftermiddag.

Parken, der får navnet Thor, skal ligge 20 kilometer ude i Nordsøen ud for Nissum Fjord, som ligger nordvest for Ringkøbing. Allerede i år skal parken sendes i udbud.

– Den kommende havvindpark bliver vores klart største, og den vil levere et stort bidrag til lokal vækst og den grønne omstilling, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

– Det er en rigtig stor dag som minister i spidsen for projektet. Det er en dag, som jeg kommer til at huske, siger han.

Vindmølleparken er et resultat af en energiaftale, der blev indgået sidste sommer.

Her blev samtlige partier i Folketinget enige om at sætte gang i opførelsen af tre store havvindmølleparker de kommende ti år, og Thor bliver altså den første af disse tre.

Op til forhandlingerne har ministeren været på rundtur i landet for at tale med de vestjyske kommuner, der bliver berørt af havvindparken. Og ministeren oplevede stor lokalopbakning.

– Jeg er glad for, at vi både på Christiansborg og ude i kommunerne støtter op om havvind.

– Vi har holdt kommunernes ønsker op mod vores forpligtigelse til at gøre den grønne omstilling så billig som mulig, og jeg synes, placeringen i Nordsøen rammer en god balance, siger han.

Med placeringen 20 kilometer ude i havet kan man fra land kun skimte møllerne i horisonten, forklarer ministeren, som ikke venter vrede fra lokalbefolkningen.

Placeringen i Nordsøen blev foretrukket frem for Østersøen ved Kriegers Flak, hvor energiselskabet Vattenfall er i gang med at opføre en 600 megawatt stor havvindpark.

Den var også et godt bud, mener Lars Christian Lilleholt.

– Der kommer jo to havvindmølleparker mere, og der kan Kriegers Flak komme op igen, siger han.

Ifølge aftalen fra sidste år udbydes de tre vindmølleprojekter med hver to års mellemrum.

/ritzau/