It-system til inddrivelse af danskernes gæld er klar

Del artiklen:
Nu er fjerde og sidste såkaldte etape af det nye gældsinddrivelsessystem udviklet og afleveret fra skatteforvaltningen, fortæller skatteminister Karsten Lauritzen (V). - Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Danskere med gæld til staten kan godt begynde at betale, siger minister, for nu er Skats nye it-system klar.

Det nye it-system, som skal inddrive danskernes gæld til det offentlige, er nu færdigudviklet.

Det oplyser skatteminister Karsten Lauritzen (V).

– Det betyder, at i løbet af 2019 så vil hundredtusindvis af danskere, som får gæld til det offentlige, opleve, at de bliver modregnet i deres lønsedler og trukket i deres offentlige ydelser, siger Karsten Lauritzen.

Inddrivelsessystemet er ikke fulgt udrullet endnu, men det skal det efter planen være i slutningen af 2019, og skatteministeren regner med, at tidsplanen holder.

Udviklingen af det inddrivelsessystem, som skal tage over efter det fejlslagne it-system EFI, er sket i etaper, og det er altså den fjerde og sidste etape, som nu er klar.

EFI blev suspenderet, efter at Rigsrevisionen havde konstateret, at der blev inddrevet gæld på et ulovligt grundlag.

Med det nye system kan skatteministeren med sikkerhed sige, at skattemyndighederne henter gælden hjem på et lovligt grundlag.

– Den prioritet, vi har haft, var at stoppe blødningen ved at bygge et it-system, der rent faktisk virker. Det er lavet nogenlunde inden for budgettet og inden for den tidsramme, der var fastsat, siger ministeren.

Efter skattemyndighedernes mange og årelange problemer med at inddrive gæld hos borgene har gælden til staten nu rundet 116 milliarder kroner, lyder det i udkastet til en rapport fra Rigsrevisionen, som Berlingske har fået aktindsigt i.

Når det nye it-system er oppe i fulde omdrejninger, er næste skridt at putte al gammel gæld ind i det nye system.

– Jeg vil gerne sende et signal til de mange danskere, som har gæld eller som tror, at de bare kan oparbejde sig gæld uden at betale. Man kan lige så godt gå i gang med at betale, for i 2019 får vi normaliseret den fremtidige gældsinddrivelse.

– Og så går vi i gang med at komme efter dem, der skylder penge tilbage i tiden. De kommer jo ikke bare til at betale det, de skylder. De får en klækkelig merudgift i den rente, der bliver lagt på.

Det er firmaet Netcompany, som har haft til opgave at bygge og udvikle det nye gældsinddrivelsessystem.

/ritzau/