Staten fortsætter markant vækst i medarbejdere – kommuner falder lidt igen

Del artiklen:
Stort hold politibetjente dimitterer fra Politiskolen, antallet af dimittender er så stort at det bliver afholdt i sportshallen ved Glostrup Idrætsanlæg onsdag den 31. oktober 2018.. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

De danske kommuner reducerede i fjerde kvartal 2018 overraskende antallet af medarbejdere. Det kan både dække over en opbremsning for at holde budgettet indenfor udgiftsrammerne og problemer med at rekruttere.

Af Arne Ullum, [email protected]

Af Arne Ullum, [email protected]

Antallet af medarbejdere i kommunerne er faldet i slutningen af sidste år for første gang siden midten af 2017.

Faldet er overraskende set i lyset af, at kommunerne fik en af de bedste økonomiaftaler for 2019. Men to faktorer kan være i spil.

Dels var mange kommuner angiveligt på vej til at overskride deres serviceramme i 2018, og derfor kan faldet dække over, at mange økonomiafdelinger har bedt forvaltningerne om lige at trække genbesættelser af stillinger lidt for at hjælpe budgettet igennem de sidste måneder.

Derudover har flere og flere kommuner meldt problemer med at rekruttere medarbejdere, og det kan også betyde at et antal stillinger har været ubesatte.

KL’s arbejdspolitiske center påpeger, at faldet på 272 fuldtidsbeskæftiget i seneste kvartal ligger indenfor den variation, som man ofte ser på det kommunale område.

For staten skal man være opmærksom på, at der siden bunden i tredje kvartal 2017 er igangsat en udvidelse af SKAT, flere politibetjente samt og soldater.