FAKTA: Så mange vælgererklæringer skal nye partier bruge

Del artiklen:

Nye partier skal bruge vælgererklæringer fra borgere for at stille op til folketings- og europaparlamentsvalg.

Nye Borgerlige går på jagt efter vælgererklæringer for at blive opstillingsberettiget ved valget til Europa-Parlamentet 26. maj 2019.

Her kan du læse, hvor mange erklæringer der skal til for at gøre et parti berettiget til at stille op ved henholdsvis folketings- og europaparlamentsvalg.

* Et parti skal indsamle 20.109 vælgererklæringer for at blive opstillet til folketingsvalg. Det svarer til 1/175 af de gyldige stemmer ved det senest afholdte folketingsvalg.

* Når det gælder valg til Europa-Parlamentet, skal et parti indsamle 70.380 vælgererklæringer for at blive opstillingsberettiget. Det svarer til to procent af de gyldige stemmer ved det seneste folketingsvalg.

* Hvis et parti er valgt ind i Folketinget, er det automatisk godkendt til at stille op til valg til Europa-Parlamentet.

* Hvis man ønsker at støtte et nyt partis opstilling til folketings- eller europaparlamentsvalg, skal man kontakte partiet.

* Partiet skal bruge din e-mailadresse eller cpr-nummer, hvis du ikke har e-mailadresse. Derefter logger man på vælgererklæring.dk ved hjælp af NemID.

* Hvis man ikke har en e-mailadresse og i stedet afgiver sit cpr-nummer, modtager man et brev med posten med en vælgererklæring, der skal underskrives og returneres.

* Som vælger må man kun afgive en vælgererklæring til ét parti ad gangen. En vælgererklæring er gyldig i 18 måneder.

Kilde: Økonomi- og Indenrigsministeriet.

/ritzau/