Kommunerne skal betale 750 mio. kroner til nye sundhedshuse

Del artiklen:
Ellen Trane Nørby (V) vil have kommunerne til at betale op imod 750 millioner kroner af de nye sundhedshuse. (
Ellen Trane Nørby (V) vil have kommunerne til at betale op imod 750 millioner kroner af de nye sundhedshuse. ( - Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

Kommunerne skal forvente at betale 20 procent af nye sundhedshuse svarende til op imod 750 millioner kroner. Fattige kommuner samt København og Frederiksberg slipper dog billigere.

Af Arne Ullum, [email protected]

Af Arne Ullum, [email protected]

Kommunerne skal ifølge regeringen betale 25 procent til byggeri af sundhedshuse oven i de penge, som de henter i den særlige pulje på tre milliarder kroner fra staten. Dermed kommer kommunerne til at betale op imod 750 millioner kroner eller 20 procent af den samlede byggepris.

Det fremgår af et svar fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) til Folketingets Sundhedsudvalg.

“Der er lagt op til en begrænset medfinansiering for at fremme etableringen, samtidig med at der gennem en sådan medfinansiering sikres et lokalt ejerskab til projekterne,” hedder det i svaret.

Særlig hælp til udvalgte kommuner

Det er dog ikke alle kommuner, som skal betale 20  procent af byggerierne selv, og derfor vil kommunernes samlede betaling blive lidt mindre end 750 millioner kroner.

“Regeringen vil gøre fondsfinansieringen særligt fordelagtig for økonomisk svagt stillede kommuner, og vil målrette op til 150 mio. kr. til de særlige udfordringer i Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune,” skriver ministeren.

Ifølge regeringen vil puljen på tre milliarder kroner fra staten sammen med finansieringen fra kommunerne betyde, at der kan bygges fx. 25 store komplette sundhedshuse med flerlægepraksis, kommunale funktioner og udgående sygehusfunktioner herunder fx psykiatri, og omkring 100 moderne flerlægepraksisser gennem nybyggeri eller ombygning/udvidelser.

Puljen til byggeri af sundhedshuse er på 200 millioner kroner i år, men skal stige til 500 millioner kroner i de seks år fra 2020 til 2025.