KL fyrer direktør på grund af upassende beskeder til kvindelige medarbejdere

Del artiklen:
KL's øverste direktør reagerede prompte med en fyring, da tillidsfolkene fremlagde upassende beskeder fra direktør til kvindelige medarbejdere. (
KL's øverste direktør reagerede prompte med en fyring, da tillidsfolkene fremlagde upassende beskeder fra direktør til kvindelige medarbejdere. ( - Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)

Det var upassende beskeder til flere kvindelige medarbejdere, som i går udløste en fyring af direktør Arne Eggert i KL, oplyser flere kilder til NB-Økonomi. KL’s administrerende direktør Kristian Wendelboe bekræfter, at han har fået forelagt anonymiserede udgaver af de pågældende beskeder, men vil ikke kommentere indholdet nærmere.

Af Arne Ullum, arne@nb-medier.dk

Af Arne Ullum, arne@nb-okonomi.dk

Det var beskeder med upassende indhold til flere kvindelige medarbejdere, som i går udløste en fyreseddel til direktør Arne Eggert i KL. Flere kilder med kendskab til sagen oplyser til NB-Økonomi, at det var tillidsfolkene i KL, som afleverede  anonymiserede udskrifter af beskederne til KL’s administerende direktør Kristian Wendelboe.

Og selv om beskederne ifølge flere kilder ikke beviste nogen form for overgreb, så reagerede Kristian Wendelboe ifølge flere kilder med en øjeblikkelig fyring.

Kristian Wendelboe vil ikke kommentre de nærmere aspekter i den konkrete sag, men bekræfter, at der er tale om flere medarbejdere, som har fået upassende beskeder.

“Vi har haft et fantastik godt samarbejde med tillidsmandssystemet. Det har betydet, at tillidsfolkene har kunnet undersøge sagen, uden at jeg behøver at kende nogen navne. Så jeg har ingen navne internt i KL, og det er jeg rigtig rigtig glad for. Alt har været anonymiseret, da det blev præsenteret for mig,” siger Kristian Wendelboe til NB-Økonomi. Han bekræfter, at han har set udskrifter af de pågældende beskeder, og at tillidsmændene var klar til at fremlægge navne, hvis det blev nødvendigt.

Wendelboe reagerede med hurtig fyreseddel

Der gik ifølge Kristian Wendelboe meget kort tid, fra han fik kopier af de upassende beskeder, før der i går faldt en fyreseddel.

KL’s officielle udtalelser og informationer fra kilder med kendskab til sagen viser, at der angiveligt er tale om intime eller flirtende beskeder, som primært er problematiske, fordi de kommer fra en chef til en medarbejder. Det er således i tvivlsomt, om de ville have udløst nogen formel reaktion, hvis de var sendt mellem to sidestillede kolleger.

“Der er jo allerede masser regler om, at der gælder særlige regler for chefer. Des højere man kommer op i hierakiet, des større er ansvaret,” siger Kristian Wendelboe, som ikke vil bekræfte andet om indholdet, end at der ikke er tale om nogen decideret overgreb.

Kodeks siger intet om sexuel chikane – kun om samfundets moralopfattelse

KL har ingen særlige guidelines for chefers omgang med medarbejdere. De eneste retningslinjer er fra kodekset “God adfærd i det offentlige” fra december 2017. Her hedder det:

“Kravet om, at den ansatte både på arbejdet og i fritiden udviser en adfærd, der er passende i forhold til stillingen, kaldes også for værdighedskravet eller decorumkravet. En tilsidesættelse af værdighedskravet vil som udgangspunkt udgøre en tjenesteforseelse. Det nærmere indhold af kravet vurderes ud fra den ansattes stilling og den almindelige moralopfattelse i samfundet.”

Derudover understreges det, at værdighedsravet skal vurderes i relation til, om der eksempelvis er tale om en en medarbejder i en overordnet stilling.

“Det er jo ikke sådan, at fordi vi ikke har lavet kodeks, så er der fri leg. Sådan er det ikke, at vi behøver regelsæt om alt,” siger Kristian Wendelboe. “Men jeg har da også tænkt på, om vi er tydelige nok i forhold til organisationen, især om hvad man gør, hvis man hører om sager af den her karakter.”

Arne Eggert har været direktør i KL siden 2016 med ansvar for børn/dagtilbud, folkeskole, uddannelsespolitik, digitalisering og velfærdsteknologi. KL vil snarest muligt tage stilling til genbesættelse af stillingen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Arne Eggert.

 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her