København planlægger nye byggerier for 1,9 milliarder i 2019 – se hvad pengene går til

Del artiklen:
Københavns overborgmester Frank Jensen (S) har fået godkendt byggeprojekter for 1,9 milliarder kroner i kommunens økonomiudvalg. (
Københavns overborgmester Frank Jensen (S) har fået godkendt byggeprojekter for 1,9 milliarder kroner i kommunens økonomiudvalg. ( - Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix)

35 nye skolespor og 155 nye daginstitutionsgrupper. De syv budget-partier i Københavns Økonomiudvalg har besluttet at prioritere de anlægsprojekter, som kan skabe plads til de mange nye børn i byen.

Af Arne Ullum, [email protected]

Økonomiudvalget i København har nu sat navn på 213 projekter til en samlet pris på 1,9 milliarder kroner, som kommunen skal forsøge at realisere i 2019. Ifølge beslutningen i Økonomiudvalget har man prioriteret anlægsprojekter, som er nødvendige for at skaffe plads til byens mange børn på folkeskoler og i daginstitutioner. Kommunen forventer, at få cirka 10.000 nye borgere om året de kommende år.

Aftalen betyder, at kommunen arbejder videre med projekter, som skal sikre plads til godt 2.500 daginstitutionsbørn, 8.750 flere folkeskoleever og en helhedsrenovering af 25 skoler. Arbejdet med at opføre tre nye skoleidrætshaller prioriteres også sammen med planlægningen af yderligere fem haller, et bibliotek og en svømmehal i tilknytning til byens folkeskoler.
Ud over de nye projekter viderefører kommunen byggeprojekter, hvor man allerede har indgået kontrakter med entreprenører eller andre eksterne parter, så aftaler ikke brydes og byggeri går i stå.

Trods en stram anlægsramme kalder overborgmester Frank Jensen (S) aftalen ‘flot og ansvarlig’. Han glæder sig over, at alle syv partier, der står bag kommunens budget for 2019, bakker op om aftalen.

“Nu sikrer vi plads til Københavns mange børn og renoverer og bygger nyt til byens udsatte. Jeg vil gerne takke budgetpartierne for at tage ansvar og være med til at sikre, at vi kan blive ved med at levere kernevelfærd af en høj kvalitet, selvom byen vokser”, siger Frank Jensen i en pressemeddelelse.

Da regeringen sætter et loft over, hvor mange penge kommunerne må bruge på anlægsprojekter, har Økonomiforvaltningen været nødt til at udskyde nogle projekter, der allerede er finansieret. Blandt andet vedligehold og renovering af flere af kommunens bygninger, og en række byggeprojekter, hvor kommunen endnu ikke er kontraktligt forpligtet, fremgår det af pressemeddelelsen.


FAKTA: Økonomiforvaltningens byggeprojekter i 2019

I alt er prioriteret 213 anlægsprojekter til en samlet pris på cirka 1,9 mia. kr. i 2019. Udover mere plads til byens børn omfatter aftalen fx også:

Kapacitet social og skole

 • Modernisering af 457 botilbudspladser. Anlæg af 47 nye botilbudspladser og planlægning af 70 nye botilbudspladser.
 • Planlægning af 286 nye skolepladser på Københavns specialskoler

Kultur og idræt

 • Anlæg af Østerbro Skøjtehal
 • Anlæg af Kulturcenter Kildevæld Østerbro
 • Flytning af Nørrebro Bibliotek
 • Renovering Brønshøj Vandtårn, Kulturcenter
 • Anlæg af Kampsportens Hus
 • Modernisering af Musiktorvet, Amager

Øvrige

 • Helhedsplan for Toftegårdsplads, Valby
 • Helhedsplan for De Gamles By, Nørrebro
 • Planlægning af havnebusser til Nordhavn og flere havnebusstoppesteder i Inderhavnen
 • Forundersøgelse af Østlig Ringvej (Havnetunnel)
 • Projekter, med energibesparende effekt i kommunens bygninger.

Den fulde liste over de projekter, som Økonomiforvaltningen gennemfører i 2019, kan findes her: https://www.kk.dk/sites/default/files/edoc/Attachments/22284141-30747318-1.pdf