FAKTA: Sådan vil regeringen styrke hovedstade

Del artiklen:

Kunstige øer, flere motorveje, en havnetunnel og sikring mod voldsomt vejr er blandt regeringens planer. Se de vigtigste elementer i planen her.

Af Arne Ullum, [email protected]

Hovedstadsområdet skal med plads til flere, et godt miljø, gode arbejdspladser og et stærkt erhvervsliv være en vækstmotor for dansk økonomi.

Sådan lyder visionen i det hovedstadsudspil, regeringen har præsenteret torsdag.

Her er nogle af de væsentligste elementer i udspillet, hvoraf flere har været præsenteret gennem de seneste måneder:

* Der skal etableres en ny bydel kaldet Lynetteholmen mellem Nordhavn og Refshaleøen ved København. Den skal både give plads til tusindvis af boliger og tjene som klimasikring.

* Regeringen vil arbejde for en havnetunnel som østlig ringvej rundt om København, og sætte gang i undersøgelser af udvidelser af flere motorveje og anlæg af en femte motorvejsring rundt om København.

* Togstationen ved Københavns Lufthavn skal udvides for at kunne betjene flere passagerer.

* Køge Bugt Strandpark skal videreudvikles med blandt andet legepladser og spisesteder. Desuden skal diger og klitter kunne forhøjes for at sikre kysten bedre.

* Byerne i enderne af S-togsnettet – Køge, Roskilde, Frederikssund, Hillerød, Helsingør og Høje-Taastrup – skal have lov at opføre kontorer og andre store erhvervsbyggerier længere væk fra stationerne end i dag.

* De grønne kiler mellem byerne på S-togsnettet skal indgå i klimasikring. Og det skal være muligt at bytte grønne områder i kilerne af ringe rekreativ værdi ud med andre grønne områder.

* Ni kunstige øer ved Avedøre skal rumme op til 12.000 industriarbejdspladser.

* Ansvaret for den kollektive transport skal samles i ét selskab. I dag er ansvaret fordelt på flere aktører.

Kilder: Regeringen.

/ritzau/