Renoveringspris var en hæder til Herning Kommune

Del artiklen:
Herning Bibliotek var oprindeligt et pladsstøbt varehus i jernbeton fra 1960’erne. Nu fremstår det med et råt udtryk, som også ses i spændende bygninger i New York.
Herning Bibliotek var oprindeligt et pladsstøbt varehus i jernbeton fra 1960’erne. Nu fremstår det med et råt udtryk, som også ses i spændende bygninger i New York. - Foto: RENOVER.DK

Da Herning Bibliotek vandt RENOVER Specialprisen 2015 for bedste renovering, kom bygningen med i det fine selskab af andre gedigne renoveringer, og hele biblioteksprojektet blev en game changer for Herning Kommune. Prisen skal uddeles igen og indtil 1. marts er det muligt at indstille kandidater til RENOVER prisen for 2019.

Af Lene Vind, [email protected]

Lene Vind, [email protected]

I dag er Herning bibliotek et vigtigt centrum i byen. Det er en slags driver, hvoromkring rigtig mange aktiviteter opstår. Men sådan var det ikke tidligere. Lige som i mange andre byer kæmpede Herning med at holde liv i centrum, og stemningen var lidt negativ, fordi det var svært at udleje ledige bygninger. Derfor blev renoveringen af Herning Bibliotek også en game changer og  RENOVER prisen var med til at markere skiftet.

Prisen var og er en anerkendelse

”Ja, det var absolut interessant at modtage prisen, og den er virkelig værd at stræbe efter. Det, at være med i den sammenhæng i et selskab af flotte renoveringsløsninger – ja, bare være med i feltet – er en fornem hæder i sig selv. Det er en kvalitets ankerkendelse, og det er lidt lige som en restaurant, der får 6 stjerner, og så følger der flere kunder med. Billedet passer faktisk godt på vores oplevelse,”, forklarer Johs. Poulsen (B), formand for kultur- og Fritidsudvalget i Herning byråd.

RENOVER prisen er blevet uddelt hvert år siden 2013 til det bedste renoveringsprojekt i Danmark og frem til 1. marts 2019 er det muligt at indstille kandidater til årets pris via hjemmesiden www.renover.dk.

Prisen er et samarbejde mellem Grundejernes Investeringsfond og Realdania, og formålet med prisen har været at fremhæve de gode renoveringsprojekter, der findes rundt omkring i landet og inspirere andre til at renovere.

Samtidigt sætter prisen fokus på positive følgevirkninger, der er af god renovering, for det handler ikke kun om at forlænge levetiden for bygninger. Renoveringer kan også have en positiv betydning for både livskvaliteten, klimaet og samfundsøkonomien. Det kan de tale med om i Herning Kommune, som modtog Specialprisen i 2015, der gives til et projekt, som ikke nødvendigvis lever op til alle RENOVER prisens krav, men som er præget af en originalitet og kreativitet, og fortjener anerkendelse.

”Prisen gav os mulighed for at genfortælle, hvorfor vi valgte at flytte biblioteket til en gammel bygning i centrum af byen, i stedet for at renovere det gamle bibliotek,” fortæller Johs. Poulsen.

Bygningen er i dag et omdrejningspunkt i byen

Det var ikke så meget selv prisuddelingen, som fik betydning for Herning. Vinderen modtager en prisstatuette og 100.000 kroner til en festlig komsammen for alle involverede parter. Det var snarere det faktum, at prisen var med til at sætte fokus på hele historien om, hvorledes byrådet havde prioriteret at flytte biblioteket til bymidten og omdanne et gammelt betonsupermarked til et moderne bibliotek.

”Ved at flytte biblioteket ind i city, flyttede vi også 1500 gæster med – og det er blevet til endnu flere. Med flytningen er der kommet et mere optimistisk syn på byen, og vi skal ikke længere kæmpe med tomme bygninger, for de bliver udlejet med det samme igen. Renoveringen af det gamle betonsupermarked og flytningen af biblioteket var et led i en strategisk udvikling af byen og det er blev til en rigtig god historie.”

Renovering udgør 50 procent af omsætningen

Der er flere gode grunde til at prisbelønne renoveringsprojekter. Renovering beskæftiger mere end 100.000 personer og udgør mere end 50 procent af omsætningen i bygge- og anlægsbranchen. Samtidig bruges 43 procent af Danmarks samlede energiforbrug på bygninger, derfor er der store potentielle CO2-besparelser at hente ved energirigtig renovering.

Læs mere om renoveringen af Herning Bibliotek på https://renover.dk/projekt/herning-bibliotekj/