Nyt værktøj viser, om din kommune er på vej mod et aldersproblem

Del artiklen:
Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau/ Scanpix

Med et nyt værktøj fra Danmarks Statistik kan få et dynamisk grafisk billede af de fremtidige aldersfordelingen i din kommune. Aldersfordelingen er vigtig i forhold til kommunernes økonomi og politiske planer.

Af Arne Ullum, [email protected]

Af Ida Kaarøe, [email protected]

Nu er der kommet et nyt værktøj fra Danmarks Statistik, hvor du kan se, hvordan aldersfordelingen ser ud i din kommune – nu og i fremtiden.

Aldersfordelingen er vigtigt for kommunernes økonomi. For selv om mange ældre udløser større kommunal udligning, så dækker det ikke hele udgiften. Det skyldes, at de såkaldte aldersbestemte enhedsbeløb reelt kun dækker en del af udgiften til de ældre, fordi enhedsbeløbene reduceres med 33 procent, som går til at dække sociale udgifter via de såkaldte socioøkonomiske tilskud (2019-tal).

Færre ældre i storbyerne

Eksempelvis kan man på figuren fra DST se, at andelen af folk over 66 år i Københavns Kommune nu er 10 procent, hvorimod andelen af samme aldersgruppe vil i 2042 udgøre 14 procent.

Til sammenligning er andelen af folk over 66 år 24 procent i 2018 i Guldborgsund Kommune, mens andelen af folk over 66 år topper med 31 procent i 2039.

I Lolland Kommune er 27 procent af befolkningen over 66 år, og antallet af borgere over 66 år topper med 35 procent i 2035, og i Helsingør Kommune vil andelen af folk over 66 år toppe med 31 procent i 2039, hvor den i dag er 28 procent.

Her ses alderssammensætningen i Helsingør Kommune, hvor antallet af folk over 66 år topper med 31 procent i 2039.

Vil gerne tiltrække børnefamilierne

I Helsingør Kommune, hvor andelen af folk over 66 år vil ligge i den høje ende i 2039, er alderssammensætningen noget, der holdes øje med.

“Vi har meget fokus på aldersfordelingen i Helsingør Kommune. Byrådet vedtog i 2012, at Helsingør Kommune skulle tiltrække 800 børnefamilier. Det er vi stadig i gang med. I den forbindelse er vi i gang med boligbyggeprojekter, så vi kan fastholde børnefamilierne,” siger Michael Christensen, centerchef for Økonomi og Ejendomme i Helsingør Kommune.

Han påpeger, at Helsingør Kommune selvfølgelig også har udligningssystemet i tankerne, når den gerne vil tiltrække børnefamilier og personer i den arbejdsdygtige alder.

“Vi har også fokus på plejehjem og at etablere et nyt sundhedshus og genoptræningscenter, hvor der jo primært kommer ældre borgere. Det gør vi for at tage hensyn til den store ældregeneration,” afslutter han.