Nu står 10 kommuner bag retssag mod staten om udligning

Del artiklen:
Nu er der ti kommuner, som er gået med i den første fase af sagen mod staten om udligning. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Nu har ti kommuner givet endeligt tilsagn om at deltage i første fase af en retssag mod staten om den kommunale udligning. Der ud over skal 11 andre kommuner i de kommende par uger drøfte sagen i Økonomiudvalget.

Af Arne Ullum, [email protected]

Af Arne Ullum, [email protected]

Ti kommuner har nu sagt ja til at dele regningen for at få udarbejdet et juridisk responsum, som skal kortlægge muligheden for at sagsøge staten på grund af en fejl i den kommunale udligning, som har kostet især provinskommunerne milliarder i løbet af de seneste år.

Kommunerne har bedt advokatfirmaet HjulmandKaptain om at udarbejde et juridisk responsum om sagen. Det ventes færdig inden årsskiftet. Først derefter tager kommunerne stilling til, om de i givet fald vil anlægge en sag og hvem der skal føre den, oplyser stabschef Martin Sort Nielsen fra Hjørring Kommune, som koordinerer sagen.

De ti kommuner, som allerede nu er med i sagen, er Guldborgsund, Næstved, Lolland, Svendborg, Stevns, Jammerbugt og Hjørring, Rebild, Brønderslev og Odsherred.

Men derudover drøfter 11 andre kommuner at gå med i retssagen. Det er Svendborg,  Assens, Mariagerfjord, Randers, Lejre, Stevns, Vordingborg, Frederikshavn, Frederikssund,  Thisted samt Bornholms Regionskommune, oplyser Martin Sort Nielsen.

De 21 kommuner holdt møde i KL-huset i København sidste torsdag, og her fik de fremlagt en række plancher, som NB-Økonomi har haft adgang til. Som det fremgår af en selvstændig artikel her på sitet, så har advokaterne allerede nu fundet frem til, at de vil forsøge at få underkendt den del af bekendtgørelsen om kommunal udligning, som har betydet, at højtuddannede udlændinge pludseligt kunne udløse tilskud som personer med lav uddannelse eller uden uddannelse.

Borgmester: Nu er det 40 procent tro på sejr og 60 procent moral

En af frontkæmperne for at sikre kommunerne erstatning fra staten for den manglende udligning har været Lollands borgmester, Holger Schou Rasmussen (S), som tidligere har haft den vurdering, at chancen for at vinde var lille, men at det var vigtigt at føre sagen af moralske grunde.

Efter mødet i torsdags har Lolland-borgmesteren ændret sin vurdering.

“Nu vurderer jeg, at der er 30-40 procent chance for at finde en sag,” siger han til NB-Økonomi, men fastholder stadig, at det er også er vigtigt at føre sagen af moralske årsager.