Regeringen vil rydde op i regler om statslige puljer

Del artiklen:

Regeringen vil rydde op i regler om statslige puljer

Kommuner og regioner spilder skattekroner på besværlige ansøgninger til statslige puljer, mener regeringen.

Der skal ifølge regeringen ryddes op i reglerne for statslige puljer, så kommuner og regioner bruger færre kræfter på at søge om penge.

Målet med at forenkle reglerne er at undgå administration og ressourcespild, forklarer minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V) i en pressemeddelelse.

– Folketinget har skabt et puljetyranni i kommunerne og regionerne, hvor alt for mange penge bliver ædt op af administration frem for at blive brugt på velfærd, siger hun.

To principper skal forenkle arbejdet med ansøgning til de statslige puljer.

– Vi skal derfor have færre og større puljer til kommuner og regioner, for det giver simpelthen ikke mening, at alle landets 98 kommuner bruger kræfter på at jagte de samme få millioner, siger Sophie Løhde.

Derudover skal det blive nemmere at gennemskue, hvornår der er nye puljer og ansøgningsfrister. Derfor skal der laves en kalender over puljer, der frigives hvert tredje måned.

Ifølge økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) har løbende frister til forskellige puljer druknet offentligt ansatte i papirbunker og bøvl.

– De skal være frie til at kunne fokusere på deres kerneopgaver, siger han.

Borgmester i Aarhus Kommune Jacob Bundsgaard (S) giver ministeren ret i, at jagten på puljepenge fjerner fokus fra det, som giver en reel effekt for borgerne.

Bundgaard kalder den nuværende situation for “et puljecirkus”, og han håber, at en ændring vil føre til mindre bureaukrati.

– Det vil grundlæggende være fornuftigt at reducere antallet af puljer. Jeg er lidt bekymret for, hvis bureaukratiet med ansøgningskrav, afrapportering og regnskaber overføres fra mange puljer til en.

– Så er der ikke meget vundet ved det, siger Jacob Bundsgaard.

Også i Læsø Kommune er man positivt stillet over for puljesammenlægninger.

Ifølge kommunens kommunaldirektør, Jørgen Vestby Christiansen, kommer der løbende så mange forskellige puljer til, at det er svært at sikre hænder nok til at søge de relevante.

– Administrationen fylder meget. Alt for meget, og jeg tror, at vi går glip af nogle puljer, vi kunne søge. En sammenlægning vil give bedre overblik.

Både Læsø Kommune og Aarhus Kommune opfordrer til, at regeringen lægger en del af puljepengene over på det kommunale bloktilskud, så kommunerne selv kan styre, hvor pengene er bedst givet ud.

/ritzau/