Mediekommentar: Nye tal underbygger DF-kritik af medierne for ensidighed

Del artiklen:
Dansk Folkepartis ledelse har lanceret partiets eget medie for at få mere balance i dækningen af partiets mærkesager. Flere undersøgelser bekræfter, at journalisternes holdning er i direkte modstrid med Dansk Folkeparti. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)

Tre undersøgelser fra pressens egne institutioner underbygger Dansk Folkepartis  kritik af medierne for at underprioritere partiets mærkesager og vinkler. Læs her om tre undersøgelser som viser, at journalsier populært sagt tilhører centrum-venstre, bor i storbyerne og har et moderne-globalt livssyn.

Af Arne Ullum, [email protected]

Kommentar af Arne Ullum, [email protected]

Pressen har de seneste par dage haft artikler, som kritisk har beskrevet Dansk Folkepartis nye medie, ditindblik.dk. Redaktøren har fået mange og berettigede spørgsmål om mediets uafhængihed.

Men ingen medier har set på nye data, som faktisk understøtter Dansk Folkepartis kritik af, at journalister og redaktører i dansk presse er farvet i en retning, som giver partiet og dets mærkesager en dårligere dækning end andre partier.

Nye data fra en undersøgelse i journalisternes eget fagblad underbygger meget klart, at journalisterne i Danmark qua deres holdninger har en indbygget bias til fordel for centrum-venstre og i særdeles til ugunst for Dansk Folkeparti.

Dermed underbygger de nye data en analyse fra Nordiske Mediedage, som viste at mindre end 20 procent af danske journalister i 2011 ville have stemt på partierne bag den nuværende borgerlige regering.

Kun een procent har samme grundholdning som DF

Journalisternes eget fagblad har undersøgt journalisternes holdning med den såkaldte Minerva-model.

Kort fortalt bekræfter tallene, at danske journalsiter i helt overvældende grad har deres værdier og holdninger til fælles i det, som populært kan kaldes centrum-venstre, mens stort set ingen journalister deler værdier med Dansk Folkeparti og kun i begrænset omfang med andre borgerlige partier.

Eksempelvis er det ifølge undersøgelsen kun en procent af journalisterne, der ud fra de mange spørgsmål ender i den såkaldte violette gruppe, hvor man har traditionelle og materialistiske værdier.

Det er ikke overraskende, at de cirka 20 procent af danskerne, som befinder sig i dette segment og som oftest stemmer på Dansk Folkeparti, ikke føler sig repræsenteret i mediernes dækning.

Lige modsat ser det ud i det såkaldt grønne segment, hvor især partier som SF, Enhedslisten og de Radikale høster mange stemmer. Her finder man 39 procent af journalisterne, hvilket er markant højre end i befolkningen, hvor kun cirka 25 procent er grønne.

”Det er tit den urbane elites perspektiv, der bliver rullet ud,” siger sociologen Henrik Dahl til fagbladet Journalisten. Han er ikke alene opfinder af Minvera-modellen, men i dag også folketingsmedlem for Liberal Alliance.

Kun en ud af 100 journalister stemte på DF i 2011

De nye tal bekræfter en undersøgelse foretaget af Nordiske Mediedage i 2012. Den viste, at Dansk Folkeparti er det parti, som er mest underrepræsenteret blandt danske journalister. Partiet ville i 2011 end ikke være nået spærregrænsen, hvis journalisternes stemmer havde bestemt, mens partiets direkte værdipolitiske modpoler, SF, Radikale og Enhedslisten, ville udgøre 60 procent af Folketinget.

Journalister klumper sig sammen i store byer

Dansk Folkeparti repræsenterer i særlig grad borgerne i udkantsdanmark, men der er ikke mange danske journalister, som har daglig kontakt med netop de områder i Danmark.

Fagbladet Journalisten undersøgte for et par år siden den geografiske fordeling af deres medlemmer, og den viste en koncentration af journalister i de store byer og i helt ekstremt grad på Vesterbro i København.

I København er der over 11 journalister pr. 1.000 indbyggere – i Vesthimmerland er der 0,38. Sandsynligheden for at møde en journalist, er altså omkring 29 gange højere, hvis du bor i København.

Holdninger og bopæl farver dækningen
Redaktører og journalsiter skal hver dag vælge mellem tusinder af mulige emner og vinkler på artikler.

Valget er ikke overraskende styret af værdierne og konkrete hverdagserfaringer hos de journalister og redaktører, som træffer beslutningen. Og derfor er det ikke overraskende, at emner og vinkler på artikler ofte ender med at tage udgangspunkt i et globalt, urbant centrum-venstre univers. Altså det stik modsatte af Dansk Folkepartis.

Dygtige journalsiter og redaktører forsøger naturligvis som en del af deres faglighed at kompensere for den bias, men det er formentligt kun de mest hellige mediefolk, der vil hævde, at journalisternes markante skævhed i forhold til resten af befolkningen ikke har en betydning.

Redaktør Jacob Albrecht fra Journalisten er en af fagets fremmeste analytikere, og han konkluderer i en leder:

“Det er ikke så underligt, at vi klumper os sammen og ligner hinanden. Det gør læger og gymnasielærere sikkert også. Men når vi skal skildre virkeligheden, kan det være et problem, at vi er så ens og bevæger os i så snævre kredse. DJ’s medlemmer finder man ikke i de såkaldte ghettoer, der fylder så meget i nyhedsstrømmen. Og vi stemmer ikke på DF.”

 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her