DF vil ikke støtte regeringen i fuld kompensation til bilisterne for stigning i registreringsafgift

Del artiklen:
(ARKIV) Bilister kan forvente stigning i registreringsafgift. (Foto: Dennis Lehmann/Ritzau Scanpix)

Dansk Fokeparti og oppositionen er enige om, at bilisterne selv må betale en del af den stigning, som en omlægning af registreringsafgiften medfører. Alligevel undgår regeringen at komme i mindretal.

Af Arne Ullum, [email protected]

Af Michael Leif Larsen

Et uventet og dramatisk forløb under Folketingets afslutningsdebat endte i går med, at regeringen undgår at komme i mindretal med sit forslag om en fuldstændig afgiftskompensation til bilejerne efter en omlægning af bilafgifterne. Men forløbet i går viste også, at regeringen nok ikke får opfyldt sit ønske om, at kompensere bilisterne fuldt ud.

Ændring af opgørelsesmetoden

Regeringens forslag om afgiftskompensation kommer, fordi EU´s medlemslande er blevet enige om at opgøre brændstofforbrug på en ny måde, som giver forbrugerne en mere realistisk idé om bilernes brændstofforbrug. EU-kommissionens Fælles Forskningscenter har ifølge fagbladet Ingeniøren regnet sig frem til, at den nye test viser et brændstofforbrug, som i gennemsnit er 21 pct. højere end brændstofforbruget målt efter den gamle metode.

I Danmark er registreringsafgiften justeret i forhold til brændstofforbruget. En opgørelsesmetode, som hæver forbruget med omkring 21 pct. vil derfor føre til en tilsvarende øgning af de registreringsafgifter, som regeringen de seneste år har gjort et stort nummer ud af at sænke.

Skatteministeriet vurderede i en pressemeddelelse fra 2. maj, at den ny opgørelsesmetode vil medføre en stigning i registreringsafgiften på i gennemsnit 7.000-9.000 kr. Og ministeriet bebudede samtidig, at det ville fremsætte et lovforslag, der sænker registreringsafgiften med 21 pct., og som dermed forhindrer den stigning i registreringsafgiften, som den nye opgørelsesmetode ellers ville medføre for bilisterne.

Kompensationsdelen ud

Regeringen var indtil i går tilsyneladende overbevist om, at en vedtagelse af lovforslaget var klappet af med støttepartiet Dansk Folkeparti. Den opfattelse viste sig dog at være en misforståelse, idet Dansk Folkeparti erklærede sig parat til at støtte et forslag fra Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten, der kun delvist kompenserer bilisterne for de højere registreringsafgifter.

Udsigten til dyrere registreringsafgifter og et parlamentarisk nederlag til regeringen affødte en hektisk aktivitet, som mundede ud i et ekstraordinært møde i Folketingets skatteudvalg sent onsdag eftermiddag.  Regeringens forslag om at kompensere bilejerne fuldt ud er en del af et samlet lovforslag, og på udvalgsmødet blev det besluttet at tage kompensationsdelen ud af det samlede lovforslag, som forventes til afstemning fredag.

Flertal for delvis kompensation

Det betyder ikke, at regeringens muligheder for at komme igennem med sit lovforslag, er blevet bedre. Dansk Folkeparti fastholder ifølge TV 2 Nyhederne, at bilkøberne ikke skal kompenseres fuldt ud for de nye afgifter. Partiets skattepolitiske ordfører Dennis Flydtkjær siger til TV 2 efter udvalgsmødet:

”Der er fundet den løsning, at vi piller den del af af lovforslaget med bilafgiften ud. Vores holdning er stadig, at en del af pengene kommer retur til bilejerne, men ikke hundrede procent, som foreslået (af regeringen, red.).

Det blev på mødet i skatteudvalget besluttet, at spørgsmålet om størrelsen af kompensation til bilisterne overføres til energiforhandlingerne. Her er der i forvejen uenighed om  finansieringen af de regeringens energiplan, idet regeringen ønsker at finansiere ved at bruge af det økonomiske råderum, mens Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti ønsker at finde pengene andre steder.