KL: Kommuners sygefravær faldet med halv dag på to år

Del artiklen:
(Arkiv) Social- og sundhedspersonalet har højest sygefravær i kommunerne, men alligevel kan der konstateres et lille fald. (Foto: Søren Bidstrup/Scanpix 2014)

Forud for dagens forhandlinger med regeringen om kommunernes økonomi advarer en forsker imod, at folketinget eller regeringen laver landsdækkende retningslinjer for sygefravær. 

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Fra 2015 til 2017 har kommunerne reelt 850 flere fuldtidsstillinger til rådighed efter et fald i antal sygedage i ni ud af de ti største faggrupper, skriver KL’s nyhedsbrev Momentum.

Social- og sundhedspersonale har det højeste sygefravær på gennemsnitligt 15,4 sygedage om året efter et fald på en kvart dag siden 2015.

Socialrådgiverne har haft det største fald i sygedage på de to år, nemlig 0,7 dage, fra 11,4 til 10,7. Lærerne har haft et fald på 0,5 dage til 10,8 dage.

I Ringkjøbing-Skjern kommune er sygefraværet faldet med hele 2,4 dage på to år. Det svarer det til 34 flere fuldtidsstillinger i 2017 end i 2015. Borgmester Hans Østergaard (V) mener, at den vigtigste forklaring er, at medarbejderne trives.

“Vi har en meget engageret og motiveret medarbejderskare”, siger Hans Østergaard (V). “Vi uddelegerer ansvaret så langt ud som muligt, så medarbejderne kan mærke, at de har indflydelse på deres hverdag og arbejdssituation.”

Kurvediagram, der viser, at sygefraværet i kommunerne falder

Tallene for sygefravær bliver offentliggjort på dagen, hvor kommunerne fortsætter forhandlinger med regeringen om kommunernes økonomiske ramme i 2019.

Over for KL’s nyhedsbrev advarer seniorforsker på Socialmedicinsk Center på Frederiksberg hospital, Thomas Lund, imod at lave landsdækkende retningslinjer ift kommunalt sygefravær.

“Der er forskel på, hvad folk laver, der er forskel på medarbejdergrupperne, og der er forskel på, hvor mange medarbejdere der er ansat på særlige vilkår. At fastlægge et niveau for det ideelle sygefravær er pølsesnak i mine ører,” siger Thomas Lund til Momentum.

Ved at fremlægge de nye tal nu kommer KL regeringen i forkøbet, hvis der skulle komme et forslag om ensretning af retningslinjer for sygefravær over hele landet på bordet ved forhandlingerne i dag.

“Der er nogle storbyfænomener, hvor man ophober nogle sociale problemer, så der er forskel på belastningen af medarbejderne i Nr. Nissum og på Nørrebro. Klienterne er tungere og flere i storbyerne,” siger seniorforsker Thomas Lund.

København i den bedste halvdel

I konkrete tal er der en forskel på sygefraværet på 1,4 dag mellem Lemvig kommune – hvor Nr. Nissum ligger – og Københavns kommune. I Lemvig kommune var der et sygefravær på 9,6 dage i 2017, – et fald på 1,2 dag, mens sygefraværet i Københavns Kommune lå på i gennemsnit 11 dag, et fald kun 0,1 dag fra 2015 til 2017.

Der har i mange år været fokus på sygefravær i mange kommuner, blandt andet i Københavns. Tallene viser, at hovedstaden ligger i den bedste halvdel d af 98 kommuner) som nummer 35 med et sygefravær på 11,4 dage pr. medarbejder.