De fynske kommuner, som taber stort på udligning af faldende folketal, slår alarm i brev til minister. Tabet vil enten medføre massive besparelser eller store skatteforhøjelser, skriver borgmestrene.
Af Arne Ullum, arne@ullum.eu
Fire fynske kommuner sendte allerede i december måned en stærk appel til Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøl (LA) om at ændre reglerne for kommunal udligning i realtion til faldende folketal.
“Hvis kriteriet fastholdes, vil Faaborg-Midtfyn, Svendborg, Assens og Kerteminde kommuner i henhold til Danmarks Statistiks indbyggertal for 4. kvartal 2017 miste et samlet tilskud på 188 mio. kroner i 2019. En på alle måder aldeles uoverskuelig og uholdbar situation,” skriver de fire kommuner.
Brevet er skrevet kort før jul inden de endelige tal for året var kendt. NB-Økonomi kunne i går offentliggøre tal fra analysefirmaet Dataproces, som viser at Kerteminde Kommune reddede skindet, mens de tre andre kommuner står til at tabe samlet cirka 150 millioner kroner.
Halvering af pædagogisk personale eller skattestigning
“For at sætte tingene yderligere i perspektiv vil en reduktion på 188 mio. kroner svare til en reduktion af vores samlede serviceudgifter med 2,5 pct. – eller mere end en halvering af det samlede pædagogiske personale i vores daginstitutioner, klubber og skolefritidsordninger,” hedder det i brevet.
De fire borgmestre tror dog ikke, at det kan lade sig gøre at spare så meget, fordi kommunerne allerede har gang “omfattende omstillings- og effektiviseringsprogrammer.”
“Det vil derfor være overvejende sandsynligt, at de manglende indtægter skal findes ved en forhøjelse af kommuneskatten, svarende til en forhøjelse af vores gennemsnitlige udskrivningsprocent med 0,7 procentpoint,” hedder det i brevet til ministeren, som er stor modstander af kommunale skatteforhøjelser.
Hver ny borger koster 700.000 kroner
Borgmestrene for de fire kommuner peger desuden i deres brev på, at de kommuner stadig færre kommuner med befolkningstilbagegang bliver “forgyldt”, mens andre kommuner bliver straffet for at have vækst.
“Faaborg-Midtfyn, Svendborg, Assens og Kerteminde kommuner står til at miste mere end 700.000 kr. for hver ny borger i 2017. Det siger sig selv, at et sådant “belønningssystem” er aldeles uholdbart og helt uden proportioner,” hedder det i brevet.
Kerteminde ender så lige præcis med i 2019 at være en af de kommuner, som står til at blive “forgyldt”, men allerede i 2020 er det med stor sikkerhed også slut for den nordøstfynske kommune.